Gemt

Mette Reissmann vil give en gruppe iværksættere særbehandling: Det er uforståeligt, at vi er så dårlige til det

05. marts 2024

Socialdemokratiets erhvervsordfører vil bruge 2024 på at sikre flere kvindelige iværksættere, men har også øjnene rettet mod den storpolitiske konkurrencesituation og manglen på arbejdskraft. 


Hvad ser du som den vigtigste dagsorden for erhvervslivet i 2024? 
Det er iværksætterstrategien, som vi efterhånden har arbejdet længe på. Jeg er utålmodig som alle andre, men jeg glæder mig også over, at vi er lykkedes med at afsætte 1,5 mia. kr. til det i stedet for de 300 mio. kr., der var afsat i regeringsgrundlaget. 

Et af fokuspunkterne i strategien er, hvordan vi får flere kvindelige iværksættere, og det er virkelig noget, der ligger mig på sinde.

Det er helt uforståeligt, at vi er så dårlige til det (at skabe kvindelige iværksættere, red), og derfor er det så vigtigt, at vi får afdækket årsagen og gjort noget ved det. Vi kan ikke som samfund leve med, at vi ikke er bedre til at bringe flere talenter i spil. Det mister vi vækst på.

Hvorfor tror du, at der ikke er flere kvindelige iværksættere?
Jeg har talt med mange kvindelige iværksættere om det, og de vurderer, at det handler om kultur. De oplever blandt andet, at investorer ofte betragter deres ideer som små hygge- og nicheprojekter, mens mænd i stedet bliver spurgt til, hvor stort potentialet er. De fortæller også om en aggressiv tone til pitchmøder – hvor der også oftest kun sidder mænd.

Hvordan kan man politisk ændre det?
Det kan vi gennem uddannelse. Vi skal have iværksætteri ind i uddannelsessystemet fra grundskolen til universitet, så flere kvinder fra barnsben får øjnene op for muligheden.

Jeg er også åben for at give kvindelige iværksættere en positiv særbehandling.

Hvad kunne den særbehandling være?
Det er svært, det indrømmer jeg gerne. Måske vi skal kigge på eksempelvis anonyme pitches. Det kan også være fra det offentlige, at vi går ind og prioriterer investeringer i kvindelige iværksættere.

Så kvindelige iværksættere er den vigtigste dagsorden?
Ja, men den kommende sanering af erhvervsfremmesystemet er også meget højt på listen. For virksomhederne er det især vigtigt, at vi blandt andet skal kigge på F&U-fradraget og arveafgiften.

Hvad ser du som den største udfordring for virksomhederne?
Det er den storpolitiske konkurrence, hvor Kina med deres ”Made in China 2025” og USA med deres IRA-lovgivning virkelig har skruet op for deres statsstøtte til virksomhederne. Selvom vi ikke er meget for statsstøtte, så bliver vi i mine øjne nødt til at kigge på det i EU og Danmark. Ellers risikerer vi, at både viden- og produktionsvirksomheder forsvinder ud af landet. Det bliver helt klar et tema til det kommende parlamentsvalg. 

Manglen på arbejdskraft er også stadig voldsom, og derfor skal vi også gøre det lettere at tiltrække kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft. Jeg mener blandt andet, at vi skal kigge erhvervskandidatordningen.

Hvilke muligheder ser du for de danske virksomheder i 2024?
Jeg ser gode muligheder for vores turismevirksomheder. Vi er på vej med en turismestrategi, som forhåbentlig kan sikre turister til både kyst, land og by. I takt med klimaforandringerne bliver Nordeuropa mere attraktivt, og det skal vi være klar til at udnytte. Vi har afsat 41 mio. kr. til at styrke kysturismen, så det forventer jeg også vil have betydning - også for øerne. Vi kigger også på, hvordan vi kan sprede møde- og eventurismen udover mere af landet.

Derudover er der vores life-science virksomheder, som har fået afsat 400 mio. kr, så vi kan styrke vores førerpositions på det område. De grønne virksomheder har også gode muligheder, og vi har blandt andet afsat 1 mia. kr. til produktionsfaciliteter.

Vi har også afsat flere ressourcer til især at få flere små- og mellemstore virksomheder til at omfavne AI-mulighederne. Det skaber også muligheder.

Hvad vil du gerne måles på om et år?
Jeg vil gerne have bidraget til, at vi får flere kvindelige iværksættere. Jeg vil også gerne bidrage til, at vi politikere i samarbejde med erhvervslivet kan skabe en bæredygtig og inkluderende økonomi, der kan skabe gode arbejdspladser, hvor der er plads til alle. Jeg vil arbejde for, at vi satser mere på uddannelse og forskning og kommer tættere på at komme i mål med den grønne omstilling.

 

Mød erhvervsordførerne

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent