; ;
Gemt

Nyt om import af visse fødevarer

19. februar 2024

Dansk Erhverv har fra Fødevarestyrelsen modtaget nyt vedr. privat erklæringer, som skal anvendes ved import af sammensatte produkter samt om sundhedscertifikater ved import af animalske fødevarer fra Ukraine.

For at beskytte folke- og dyresundheden i EU er import af visse fødevarer og levende dyr fra lande uden for EU, underlagt en masse krav. På fødevareområdet vedrører disse krav særligt sammensatte produkter, fødevarer med animalsk indhold, animalske biprodukter og ikke-animalske fødevarer, som er underlagt restriktioner.

Fødevarestyrelsen har for nyligt udsendt nyt vedr. privat erklæringer, som skal anvendes ved import af sammensatte produkter samt om sundhedscertifikater ved import af animalske fødevarer fra Ukraine.

Privat erklæring ved import af sammensatte produkter
Fødevarestyrelsen har nu udarbejdet en skrivbar version af privat erklæringen, som skal anvendes ved import af visse typer af sammensatte produkter.

Den skrivbare privat erklæring er tilgængelig i Fødevarestyrelsens certifikatdatabase, og der er ligeledes link til den på Fødevarestyrelsens hjemmeside, siden om sammensatte produkter. Det er ikke et krav, at virksomhederne anvender den skrivbare version, men et tilbud.

Opdatering af vejledning og faktaark
Vejledningen til udfyldelse af privat erklæring er ligeledes blevet opdateret. Vejledningen findes både i Fødevarestyrelsens certifikatdatabase og på Fødevarestyrelsens hjemmeside, siden om sammensatte produkter (se links i afsnittet ovenfor).

Derudover er også faktaarket om sammensatte produkter blevet opdateret. Faktaarket findes ligeledes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, siden om sammensatte produkter (se link i afsnittet ovenfor).

Digitale sundhedscertifikater ved import fra Ukraine
Ukraines myndigheder udsteder nu digitalt underskrevne sundhedscertifikater i TRACES ved import af visse animalske fødevarer. Det drejer sig om følgende certifikater:  

Certifikat jf. forordning 2020/2235, bilag III Varekategori
POU

Fersk kød til konsum (undtagen hakket kød og maskinsepareret kød) af fjerkræ, bortset fra strudsefugle

E og EP Konsumæg og ægprodukter
MP-PREP Tilberedt kød til konsum
MPNT Kødprodukter til konsum, herunder afsmeltet animalsk fedt og grever, kødekstrakter og behandlede maver, blærer og tarme, bortset fra naturtarme, som ikke skal underkastes en specifik risikobegrænsende behandling
MPST

Kødprodukter til konsum, herunder afsmeltet animalsk fedt og grever, kødekstrakter og behandlede maver, blærer og tarme, bortset fra naturtarme, som skal underkastes en specifik risikobegrænsende behandling

FISH-CRUST-HC Levende fisk, levende krebsdyr og animalske produkter af disse dyr til konsum
DAIRY-PRODUCTS-ST Mejeriprodukter til konsum, som skal underkastes en anden specifik risikobegrænsende behandling end pasteurisering
HON Honning og andre biavlsprodukter til konsum

Andre animalske fødevarer end dem nævnt ovenfor, skal stadig ledsages af originale papir-certifikater.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent