Nu kommer der kontrol af behandlingen af animalsk affald i fødevarevirksomheder, der håndterer fisk og kød
Fra august til oktober 2024 vil Fødevarestyrelsen med en kontrolkampagne have fokus på hvordan engros-fødevarevirksomheder håndterer, opbevarer og bortskaffer animalske biprodukter. Læs mere om kampagnen her.
Animalske biprodukter kan være hele kroppe eller dele af dyr, animalske produkter eller produkter indeholdende animalske produkter, der ikke skal indtages af mennesker. Det har ikke betydning for definitionen, om de er egnede til at blive indtaget af mennesker eller ej. Animalske produkter bliver til animalske biprodukter, så snart det besluttes, at de ikke vil blive anvendt til konsum. Da animalske biprodukter kan udgøre en potentiel risiko for folke- og dyresundheden, skal det behandles forsvarligt.
Animalske biprodukter inddeles i kategori 1-, 2- eller 3-materiale, alt efter hvilken risiko de enkelte produkter udgør for omgivelserne. Kategori 1-materiale udgør den største risiko.
Læs mere under ”kategorisering af animalske biprodukter” på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Kampagnens formål
Formålet med kampagnen er at kontrollere, om fødevarevirksomheder, der håndterer fisk og kød i engrosleddet, efterlever reglerne for animalske biprodukter.
Særligt kontrolleres:
- Om virksomheden indsamler, håndterer, kategoriserer, mærker, opbevarer, bortskaffer og sikrer sporbarhed af de animalske biprodukter.
- Om personalet har den nødvendige viden om de fastsatte procedurer.
- Virksomhedens procedurer, herunder HACCP-baseret risikoanalyse og egenkontrol.
- Virksomhedens handelsdokumenter.
- Virksomhedens fortegnelse over sendinger.
- Om animalske biprodukter holdes adskilt fra fødevarer.
- Om animalske biprodukter-kategorierne holdes adskilt. Fx må der ikke ske sammenblanding af animalske biprodukter, der skal anvendes til foderfremstilling og animalske biprodukter der skal bortskaffes eller anvendes til andre formål end foder.
Læs mere om kontrolkampagnen
Læs mere om kontrolkampagnen Håndtering af animalske biprodukter i fødevarevirksomheder med produktion i engrosleddet på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Regler og vejledning
Læs Forordning 1069/2009 om sundhedsbestemmelser for animalske biprodukter og afledte produkter, som ikke er bestemt til konsum på EUR-Lex.
Kontakt
