Gemt

Prisklausuler udfordrer restauranter - løsningen findes i Finland

25. juni 2024

Dansk Erhverv roser og bakker op om DRC - Danmarks Restauranter & Caféer i en sag vedrørende leveringstjenesten Wolt. Både Dansk Erhverv og DRC mener, at de danske konkurrencemyndigheder bør kigge mod Finland, når de behandler den klage, DRC har indgivet over Wolts prisklausuler.

De finske konkurrencemyndigheder (KKV) har nemlig kortlagt Wolts markedsposition i landet, anerkendt problemet og på den baggrund har Wolt i Finland droppet prisklausuler

Prisklausulen betyder kort fortalt, at restauranter ikke må sælge deres retter billigere i butikken, end den sælges på Wolts platform.

DRC indgav klagen over Wolt i september 2022, da prisklausulen sammen med en høj provision udgør et stort problem for mange restauranter i Danmark.

Dansk Erhverv vurderer, at det ikke er uden grundlag, at DRC har indgivet en klage til konkurrencemyndighederne.

”I sagen her er udgangspunktet, at der er stor asymmetri forstået sådan, at der er mange små virksomheder på ene side, og én stor på den anden. Når den store aktør oveni købet har en markedsdominerende position, så er der risiko for, at konkurrencen sættes ud af kraft til skade for de små virksomheder og for forbrugerne. I det konkrete tilfælde betyder asymmetrien, at den store aktørs forhandlingskraft er så stor, at de mindre virksomheder må acceptere ikke favorable vilkår,” siger Lars Ramme.

Minder om Booking.com
Sagen minder om Dansk Erhvervs arbejde for at få de danske konkurrencemyndigheder til at regulere bl.a. Booking.com, som har en markedsdominerende position på markedet for online hotelbooking.

Ligesom det er tilfældet i dag for mange restauranter med Wolt, så har hoteller udfordringer med meget høje provisioner, uklare algoritmer og ikke mindst prisklausuler, der kræver, at hotellet ikke måtte sælge værelser billigere på egen hjemmesiden end på Booking.coms hjemmeside.

Denne tilstand kunne indtil for nylig opretholdes til skade for hotellerne og forbrugerne, da Booking.com har en størrelse og markedsdominans, så hoteller har meget svært ved at både at leve med platformen og leve uden platformen.

Trods analyser af området, valgte de danske konkurrencemyndigheder ikke at gribe ind. Det gjorde EU til gengæld for nylig, med regulering i den såkaldte Digital Market Act, som forbyder prisklausuler for meget store, markedsdominerende platforme. Det blev offentliggjort den 13. maj.

”Selvom Wolt er et stort selskab, så er Wolt ikke sammenlignelig med Booking.com. For at blive en såkaldt ”gatekeeper” i henhold til EU’s Digital Market Act, skal en platform bl.a. have en årlig omsætning i EU på mindst 7,5 mia. euro, en markedsværdi på mindst 75 mia. euro og mindst 10.000 årlige aktive erhvervsbrugere. F.eks. Expedia er heller ikke stor nok. Vi må med andre ord sætte vores lid til de danske konkurrencemyndigheder.”

”Hvis de danske myndigheder kan finde frem, at der er ensartet høj provisionssats, at der er tale om asymmetri i forhandlingerne og der er en klar markedsdominans i Danmark, så begynder der at være en sag.”

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil