; ;
Gemt

Analyse: Antallet af administrative ansatte i det offentlige slog ny rekord i 2023

14. maj 2024

Ved udgangen af 2023 slog antallet af offentligt ansatte i det hele taget og antallet af offentligt ansatte, der beskæftiger sig med administration, nye rekorder. Det er rekorder af den slags, som får armene til at blive nede langs siden. Både det offentlige og private mangler gode kolleger, og derfor bør vi sikre, at vi bruger de ressourcerne bedst muligt, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Antallet af offentligt ansatte bare stiger og stiger. Således nåede antallet af fuldtidsbeskæftigede i det offentlige ved udgangen af sidste år op på svimlende 763.000. Det er en stigning i forhold til året før, og fuldtidsbeskæftigelsen er cirka 43.000 større end før coronakrisen. Mindst lige så opsigtsvækkende er det, at antallet af offentligt fuldtidsansatte, der beskæftiger med administration, nu er oppe på godt 98.000, og det er næsten 13.000 flere end før coronakrisen.

”Det går den gale vej. Helt enkelt. Både det offentlige og private mangler hænder og derfor er det trist, når vi kan se, at næsten 100.000 af de offentligt ansatte beskæftiger sig med administration. Det er medarbejdere, der i stedet kunne skabe værdi ude i de danske virksomheder, der fortsat mangler nye kolleger. Der er brug for at sætte endnu mere skub i at frisætte den offentlige sektor og grundigt gennemgå mængden af administration i den offentlige sektor, så vi kan vende udviklingen, der desværre kun er gået en vej siden corona,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

I 2016 var det godt ti procent af de offentligt ansatte, der var beskæftiget med administration. I 2023 er det tretten procent. Såfremt andelen i dag fortsat lå på godt 10 pct. ville beskæftigelsen inden for offentlig administration være ca. 18.000 fuldtidsbeskæftigede lavere. En tredjedel af de private virksomheder inden for IT, rådgivning, videnservice med videre er begrænset i deres produktion, fordi de mangler arbejdskraft.

Til kamp mod unødigt bureaukrati
Brian Mikkelsen peger på, at der fra Christiansborgs side er stor interesse i forhold til at se på overflødige regler og papirarbejde i det offentlige.

”Vi kommer desværre ikke uden om, at vi i fremtiden bliver langt flere ældre og færre mellem 18 og 65 år. Derfor er der brug for, at vi bruger vores ressourcer bedst og der, hvor de skaber mest værdi for samfundet og for borgeren. Regeringen er allerede i gang med at frisætte ældreplejen og folkeskolen. Og har varslet, at man også vil se på børneområde- og daginstitutionerne. Det er positivt, men vores analyse viser også, at det arbejde ikke kan gå hurtigt nok. For niveauet har nået nye højder og det kan vi simpelthen ikke være bekendt – hverken overfor iværksætteren eller virksomhederne i det hele taget,” siger Brian Mikkelsen.

Læs mere i analysen her eller download den nederst på siden ⇓

Administrative ansatte i de offentlige sektor slår ny rekord i 2023

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef