Gemt

Afgørelse fra EU-domstolen: Man må fortsat gerne markedsføre plantebaserede kødalternativer med betegnelserne plantebøf, plantepølse, vegetarburger og lignende

08. oktober 2024

En ny afgørelse fra EU-Domstolen slår fast, at hvor der ikke er vedtaget betegnelser for specifikke produkter, der traditionelt er af animalsk oprindelse, må et EU-medlemsland ikke forbyde brugen af betegnelserne til markedsføring af de plantebaserede alternativer.

Afgørelsen fra EU-domstolen afslutter en sag, der begyndte i 2021, da Frankrig vedtog en lov, som forbød brugen af betegnelser som ”plantebøf”, ”plantepølse” og ”vegetarburger” i markedsføringen af plantebaserede produkter. Loven blev dengang udfordret af flere organisationer, der arbejder for at fremme kødfrie alternativer, da de mente, at den var i strid med EU-lovgivningen. Frankrig henviste derfor sagen til EU-Domstolen, som afsagde sin dom i starten af oktober.

EU-domstolen har afgjort, at hvis et EU-medlemsland ikke har vedtaget betegnelser for specifikke produkter, der traditionelt er forbundet med produkter af animalsk oprindelse, kan de ikke forhindre producenter af plantebaserede fødevarer i at bruge disse almindelige beskrivende betegnelser til at mærkning af deres plantebaserede produkter.

EU-domstolen understreger samtidig, at afgørelsen ikke påvirker et EU-medlemslands ret til at håndhæve forbrugerbeskyttelsesregler, hvor det anser markedsføringen for vildledende.

Læs EU-domstolens pressemeddelelse her

Særlige regler for mejeriprodukter
Det er stadig ikke tilladt at markedsføre plantebaserede fødevarer under betegnelser som mælk, ost eller andre mejeriudtryk (fx udtryk som havremælk, rismælk, sojafløde, planteyoghurt eller planteost), da det ikke er i overensstemmelse med den fælles markedsordning for landbrugsprodukter (Kommissionens forordning 1308/2013).

Visse fødevarer, som er omfattet af Kommissionens afgørelse 2010/791/EU133, kan dog bruge beskyttede betegnelser såsom mælk, fløde og ost på trods af, at disse ikke indgår i de pågældende fødevarer, fordi de er indarbejdede navne. Som eksempler kan nævnes kakaosmør, flødeboller, flødekarameller, ostekiks og kokosmælk.

Kontakt

Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent
Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer