;
Gemt

Detailvirksomheder kontrolleres i kontrolkampagne om opretholdelse af kølekæden

10. april 2025

I hele 2025 vil Fødevarestyrelsen i deres kontrol have fokus på, om der sker brud på kølekæden. Det sker som led i en såkaldt ”light kontrolkampagne”, hvor det kontrolleres, om fødevarevirksomheder har de nødvendige procedurer til at sikre, at kølekrævende fødevarer ikke er uden for køl længere end højst nødvendigt.

Kontrolkampagnen om brud på kølekæden falder under kategorien ”light kontrolkampagne”; et koncept som Fødevarestyrelsen har indført som erstatning for de tidligere prioriterede indsatser. Fødevarestyrelsens kontrolkampagner har fokus på dybdegående kontrol af et særligt fokusområde samt målrettet vejledning til virksomhederne.

Kontrolkampagnen om brud på kølekæden vil foregå i løbet af hele 2025. 

Målgruppe 
Målgruppen for kontrollen er detailvirksomheder som fx: 

  • Bagere 
  • Caféer 
  • Pizzeriaer 
  • Sandwichbarer 
  • Delikatesseafdelinger 
  • Smørrebrødsbutikker 

Formål 
Formålet med kampagnen er at: 

  • Kontrollere virksomheders håndtering af kølekrævende fødevarer uden for køl i forbindelse med at fødevarerne er i proces, såsom ved tilberedning og anretning
  • Kontrollere virksomheders arbejdsgange for overholdelse eller afvigelse af rettesnoren om max tre timer uden for køl
  • Vejlede om reglerne vedrørende brud på kølekæden 

Læs mere om kampagnen Brud på kølekæden på Fødevarestyrelsens hjemmeside ved at klikke her. 

Læs også Dansk Erhverv nyheden Få overblik over Fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2025, og det kan du tilgå ved at klikke her. 
 
Kølekrav for fødevarer 
For at sikre fødevaresikkerheden, må kølekæden som udgangspunkt ikke brydes, men der kan være situationer, hvor det er nødvendigt at afbryde kølingen, fx ved tilberedning, transport, udstilling og ekspedition. 

For restauranter, der har brug for at klargøre råvarerne i god tid, er det acceptabelt at foretage den nødvendige klargøring af fødevarerne, som derefter sættes på køl igen ved de krævede temperaturer. Det er dog vigtigt, at der ikke sker en passiv opbevaring uden for køl af kølekrævende fødevarer.

Som hovedregel bør kølekrævende fødevarer ikke være uden for køl i mere end tre timer, men virksomheden har mulighed for at forlænge tiden, hvis det af praktiske hensyn er nødvendigt, og hvis virksomheden på baggrund af en risikovurdering kan dokumentere, at det ikke udgør nogen sundhedsfare. 

Du kan læse mere om Kølekrav for fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside ved at trykke her.

Du kan også læse Dansk Erhverv nyhedes Kender du til de gode Arbejdsgange i fødevarevirksomheden ved at klikke på dette link.

Kontakt

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent