;
Gemt

Dansk Erhverv: Grøn pakke skal sparke gang i EU’s konkurrenceevne og omstilling

26. februar 2025

EU-Kommission har i dag lanceret sin Clean Industrial Deal og Affordable Energy Action Plan. Med initiativerne vil EU sparke gang i Europas grønne konkurrenceevne samt sikre, at klimaambitioner kan indfris. Lanceringen møder ros fra Dansk Erhverv, der peger på, at det haster med at få de europæiske energiomkostninger ned, hvis konkurrenceevnen skal øges.  

EU-Kommissionen har onsdag lanceret den såkaldte Clean Industrial Deal og Affordable Energy Action Plan.  

Udspillene sigter mod at forbedre EU’s konkurrenceevne og levere på de europæiske klimaambitioner.  

”EU sakker bagud, når det gælder konkurrenceevnen. Forklaringerne er strukturelle. Europæiske virksomheder betaler for eksempel dobbelt så meget for strøm og over fire gange så meget for gas som konkurrerende virksomheder i USA. Europæisk erhvervsliv spiller med en klods om benet i den globale konkurrence. I Dansk Erhverv er vi derfor positive over de udmeldinger, der kommer fra Kommissionen i dag,” siger Ulrich Bang, vicedirektør for klima, energi, miljø og byggeri i Dansk Erhverv.  

Europas vej til lavere energiomkostninger går via opstilling af massive mængder vedvarende energi samt en omfattende elektrificering af energiforbruget. Netop dét lægger EU op til med udmeldingen. 

”Det er virkelig positivt, at Kommissionen vil prioritere EU-midler til udbygning af energiinfrastrukturen. Europa har brug for et fremtidssikret elnet og en grænseoverskridende brintinfrastruktur, hvis energiforbruget skal omstilles. I Dansk Erhverv håber vi, at det her er startskuddet til, at EU i højere grad investerer i fremtidens konkurrenceevne. I dag går en tredjedel af EU-budgettet til landbruget, og det går bare ikke i en verden, hvor vi skal genopbygge både vores forsvar og vores konkurrenceevne,” siger vicedirektør Ulrich Bang.  

Fremtidens velstand afhænger af, hvem der er førende indenfor højteknologiske erhverv. Derfor skal der fremover satses langt mere, hvis der skal skabes arbejdspladser og velstand i alle dele af EU, mener Dansk Erhverv. 

“Det er også glædeligt, at EU-Kommissionen fremhæver skattefradrag efter amerikansk inspiration som et effektivt værktøj til at fremme grønne investeringer. I Dansk Erhverv har vi længe peget på, at fradrag er langt bedre til at skubbe på omstillingen end tunge, bureaukratiske puljer, som vi har for vane i EU og Danmark. Se bare på effekten af IRA’en i USA,” siger Ulrich Bang.     

Kommissionen lægger op til, at der skal ske en revision af statsstøttereglerne. Dansk Erhverv finder det positivt, at reglerne bliver gjort mere simple og transparente, men minder samtidig om, at brugen af statsstøtte bør ske koordineret på tværs af Europa.  

”Det er en ny verden, vi lever i. Brugen af statsstøtte og aktiv industripolitik er kommet tilbage. Det skal vi forholde os til. Derfor er det også godt, at Kommissionen lægger op til at simplificere og strømline statsstøttereglerne. Men det er vigtigt, at brugen af statsstøtte bliver koordineret på tværs af landene, samt at støtten bliver målrettet, proportionel og tidsafgrænset. Små lande som Danmark vil altid tabe, hvis Europa går amok i et ukontrolleret statsstøtteløb, så det er vigtigt, at Kommissionen sikrer koordinering på det her område. Konkret foreslår vi, at man fra EU’s side bl.a. opretter et decideret skattefradrag til investeringer elektrificering og effektivisering i erhvervslivet udbetalt via de enkelte medlemslande. De er på tide, at EU og medlemslandene tager skeen i den anden hånd og tager afbureaukratisering alvorligt,” siger Ulrich Bang.   

Derudover stiller EU-Kommissionen forslag om, at gas- og elpriserne skal afkobles ved høje gaspriser, hvilket møder hård kritik fra Dansk Erhverv.  

”De liberaliserede og integrerede europæiske energimarkeder er en stor succes. De har sikret lave forbrugerpriser, høj forsyningssikkerhed og et klart incitament til at opstille mere vedvarende energi. Vi skal udbygge det indre marked endnu mere og ikke afvikle det, hvis vi skal have lave priser. Derfor ser vi også med stor bekymring på Kommissionens forslag om at afkoble gas- og elprisen fra hinanden ved høje gaspriser,” siger Ulrich Bang og fortsætter: 

“Prisregulering i et frit marked har ekstremt sjældent vist sig som en god ide, så det vil vi generelt advare mod i Dansk Erhverv. Der er jo en risiko for, at afkobling øger prisen på gas i Europa for de virksomheder, som stadig bruger gas, eller i værste fald at der ikke sendes gas til Europa, så vi risikerer en decideret energiforsyningskrise i Europa. Det røde kort er oppe hos os for den del af en ellers rigtig godt og nødvendigt pakke fra EU-Kommissionen.”  

Endelig varsler EU-Kommissionen en række nye initiativer inden for cirkulær økonomi og brugen af kritiske råstoffer.  

”Med udspillet viser EU klare ambitioner om at gøre Europa uafhængig af importen af kritiske råstoffer og ressourcer. Det er en symbiose mellem cirkulær økonomi og sikkerhedspolitik, som Dansk Erhverv mener, at der i høj grad er brug for, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at indfri målene om materialeforbrug og vende udviklingen af vores forbrug af nye - især fossile - ressourcer. Virksomhederne brug for et velfungerende marked for at øge optaget af genanvendte materialer og mindske importen af kritiske råstoffer. Det er også det signal, Kommissionen nu sender,” siger Ulrich Bang. 

Kontakt

Klima, Energi, Miljø & Byggeri

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil