{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
10. februar 2025
Dansk Erhverv har sammen med Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn besøgt en række nøgleaktører i Bruxelles for at drøfte grøn omstilling for luftfarten og den fortsatte konkurrenceevne.
Vi kom vidt omkring og mødtes blandt andet med repræsentanter fra Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentarikerne Asger Christensen (V), Marianne Vind (S) og Niels Flemming Hansen (KF), Danmarks luftfartsattaché i Bruxelles, Mette Knoth Sørensen samt interesseorganisationen for lufthavne, ACI Europe.
Turbo på grøn omstilling
Vi drøftede en lang række emner, men centralt var spørgsmålet om, hvordan vi får sat turbo under den grønne omstilling af luftfarten – og særligt produktionen af syntetisk jetfuel, såkaldt e-SAF.
For vi er som luftfartsbranche grundlæggende glade for den fælleseuropæiske lovgivning om den grønne omstilling af luftfarten. Det drejer sig om iblandingskravene for bæredygtige flybrændstoffer (RefuelEU) samt udfasningen af gratiskvoter til luftfarten (ETS).
Men idéen med at sikre efterspørgslen på bæredygtige flybrændstoffer via europæisk lovgivning var, at udbuddet ville følge med. Det kan vi konstatere ikke er sket, fordi der grundlæggende er en markedsfejl i brændstofproducenternes behov for langsigtede aftageraftale på den ene side og luftfartsselskabernes behov for kortsigtede, fleksible kontrakter på den anden side.
Udfordring for luftfartens konkurrenceevne
Det faktum, at udbuddet ikke følger med efterspørgslen, er naturligvis problematisk for den grønne omstilling, men det er mindst lige så problematisk for luftfartens konkurrenceevne, fordi det lave udbud alt andet lige betyder brændstofpriser som er 3 – 6 gange højere end prisen på konventionelt flybrændstof.
Det er der behov for, at der bliver gjort noget ved, og derfor centrerede drøftelserne sig blandt andet om vigtigheden af, at der bliver lavet en europæisk strategi- og investeringsplan for grønne brændstoffer i stor skala. Særligt med fokus på Power-to-X, så vi kan få produceret tilstrækkeligt med e-SAF til luftfartsbranchen.
God timing med konkurrencekompas
Vores tur til Bruxelles kunne næsten ikke være mere vel-timet. For samme dag som vi ankom, præsenterede Kommissionen sit forslag til et såkaldt “konkurrencekompas”, som er en strategi, der skal være med til at gøre EU mere konkurrencedygtigt. Og en del af “konkurrencekompasset” sigter på at levere en ”Sustainable Transport Investment Plan”, der netop skal sætte mere fart under produktionen af grønne brændstoffer og dermed mere konkurrencedygtige priser på bæredygtige flybrændstoffer.
Tidligere på dagen havde Dansk Erhverv selv præsenteret sit europapolitiske udspil, som understreger, at der er behov for et stærkt Europa, der kan mere selv, og hvor vi også understregede behovet for en europæisk plan og investeringsstrategi for grønne brændstoffer.
Og sidst men ikke mindst, så står Danmarks EU-formandskab for døren i 2. halvdel af 2025. Så vi havde også lejlighed til at drøfte en række af de sager, som er relevante set fra Dansk Erhvervs perspektiv.
Så da turen gik retur mod Danmark, tog vi opløftede hjem. Ikke mindst fordi vi samtidig grundlæggende oplevede en stor velvilje fra alle parter, vi mødtes med, til at skubbe på for, at vi i EU kommer i mål med dette – til glæde for både vores konkurrenceevne og den grønne omstilling. Det ser vi frem til at fortsætte dialogen om i den kommende tid.