;
Gemt

Stor reform af ungdomsuddannelserne på vej

25. februar 2025

Den 18. februar indgik et flertal i Folketinget en stor aftale om ungdomsuddannelserne, som indeholder de største investeringer i området i mange år, og samtidig ændringer i en størrelsesorden, som ikke er set i årtier. Dansk Erhverv ser frem til at tage medansvar for at aftalen bliver en succes.

Regeringen har den 18. februar indgået en aftale med SF og Dansk Folkeparti, som betyder både store investeringer og ændringer, når det gælder landets ungdomsuddannelser. Flere uddannelser til unge nedlægges, og en ny ungdomsuddannelse, EPX, skal se dagens lys. 

Hovedpunkterne i aftalen, som træder i kraft i 2030:

  • Nedlæggelse af kommunal 10. klasse, HF, EUX og grundforløb 1 i erhvervsuddannelserne.
  • Etablering af en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasial ungdomsuddannelse, EPX med adgang for alle med bestået afgangsprøve fra grundskolen.
  • Skærpet adgang til STX, HHX og HTX med et krav om karaktergennemsnit fra grundskolen på 6.
  • Samlet investering i ungdomsuddannelserne på 2,3 mia. kr. fra 2030.

Et af de centrale mål med reformen er at sikre ungdomsuddannelser tæt på de unge i hele landet. Med henblik på at sikre fagligt og økonomisk bæredygtige uddannelsesinstitutioner i hele landet, vil der i de kommende år ske betydelige omlægninger med både fusioner og udspaltning af eksisterende uddannelsesinstitutioner. På Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside kan du læse mere om aftalen om de nye gymnasieuddannelser ved at klikke her.

EPX bliver en stor opgave
Dansk Erhverv deler aftalepartiernes ambition om at skabe et stærkt og attraktivt gymnasialt alternativ til unge, der mikser det teoretiske og erhvervsrettede på nye måder. Samtidig er der god grund til at have respekt for det enorme arbejde, der ligger de kommende år med at gøre den nye uddannelse flyvefærdig. Det handler bl.a. om udvikling af faglige linjer og indhold, sikre det fagligt niveau, nye undervisningsformer og lærerkompetencer, ny institutionsstruktur, samspil med erhvervsuddannelserne og meget mere.

Dansk Erhverv vil blandt andet have fokus på, hvordan erhvervslivet og virksomhederne kan være med til at realisere ambitionerne om de praktiske dimensioner i EPX, og dermed også det helt nødvendige arbejde med at få teori og praksis til at spille sammen på nye måder.

Dansk Erhverv har flere gange foreslået et adgangskrav til gymnasiet på netop 6 og bakker derfor også op om det. Vi ved, at mange elever med de laveste karakterer ofte falder fra, løfter sig mindst og i mindre grad bruger gymnasiet som afsæt til en videregående uddannelse. Men med et højere krav er det også afgørende, at der er et reelt og stærkt alternativ til de unge, som ikke kan komme i gymnasiet, og det er netop det, som EPX nu også skal levere på.

Aftalen er kun begyndelsen
Dansk Erhverv har gennem hele forarbejdet til reformen været optaget af, at den nye ungdomsuddannelse ikke bliver for bred, bl.a. som følge af nedlæggelsen af 10. klasse og et lavere adgangskrav til EPX, end der i dag er til HF.

For Dansk Erhverv er det vigtigt, at de unge får mulighed for at ruste sig til uddannelserne, inden de går i gang, så vi ikke går på kompromis med det faglige niveau i uddannelserne. Målet med vores samlede ungdomsuddannelser må og skal være, at færre unge møder nederlag og flere i stedet lykkes i uddannelsessystemet. EPX skal også meget gerne åbne vejen for flere unge til de faglærte uddannelser, hvor der i den grad står virksomheder parat til at tage imod dem.

Sidst, men ikke mindst, vil Dansk Erhverv sætte kræfterne ind på at sikre, at uddannelsen bliver attraktiv og sikrer unge, som gerne vil læse videre, et solidt fundament for det. Det kræver blandt meget andet et skarpt blik på de faglige niveauer, som uddannelsen skal indeholde, så der er reel adgang til de videregående uddannelser efter EPX.

Den politiske aftale er lavet med et – for store uddannelsesreformer – relativt smalt flertal, og Dansk Erhverv havde gerne set en bredere aftale om så stor en reform. Derfor bliver det også endnu vigtigere i de kommende års arbejde, at alle stemmer inddrages og høres. For aftalen er kun et første skridt, og opgaverne står i kø de næste fem år.

Kontakt

Uddannelse

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil