;
Gemt

Dansk Erhverv: Alle er tabere med ny toldaftale med Trump

27. juli 2025

En ny handelsaftale mellem EU og USA vil indebære told på 15 pct. på europæisk vareeksport til USA. Hele verden taber på aftalen med Trump, lyder det fra Dansk Erhverv-topchef Brian Mikkelsen.

Søndag har EU og USA efter længere tids tilløb indgået en ny handelsaftale, der betyder, at europæisk vareeksport til USA bliver påført en told på 15 pct.

Aftalen er den foreløbige kulmination på et forløb, hvor USA's præsident Donald Trump ad flere omgange har truet med at indføre en forhøjet toldsats på varer til USA.

Med en generel amerikansk importtold på 15 pct. som aftalens centrale omdrejningspunkt, undgår EU de 30 pct., som Trump tidligere har truet med. Men trods lyspunkter for enkelte sektorer, er der tale om et gevaldigt tilbageskridt for verdensøkonomien.

Hos Dansk Erhverv begræder man derfor aftalen, der vil gøre det dyrere for såvel europæere som amerikanere.

”Det er lykkedes præsident Trump at ændre hele præmissen for den internationale handel. Han har indført massive toldsatser på import af varer til USA og kæmpe skattestigninger for den almindelige amerikanske forbruger. Det er et kursskifte, der gør os alle sammen fattigere, og som gør det vanskeligere for danske virksomheder at bringe deres løsninger og varer i spil på det amerikanske marked,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv:

”Aftalen skaber mere forudsigelighed for dansk erhvervsliv, og det er godt, da de seneste måneder har været meget kaotiske. Når det er sagt vil forhøjede toldsatser ramme både virksomheder og forbrugere i såvel EU som USA. Handelsaftalen er også negativ for danske virksomheder og i særdeleshed dem, der handler med USA. Øget told gavner ingen, og alle er tabere.”

USA er ikke alene verdens største økonomi men også Danmarks største eksportmarked med en eksport til USA i 2024 på samlet 336 mia. kr. 

”USA vil også fremover være et særdeles vigtigt marked, og mange danske virksomheder har gjort meget for at være forberedt bedst muligt og etableret produktion i stor stil i USA. Der er samtidig blevet kigget på alternative markeder, andre forsyningskæder og alle tiltag, der kan afbøde de voldsomme økonomiske konsekvenser Men trods den rettidige omhu er der ingen tvivl om, at aftalen vil få konsekvenser også for danske virksomheder,” siger Brian Mikkelsen.

Europa, hold sammen
Dansk Erhverv følger fortsat situationen tæt med henblik på at rådgive og hjælpe vores medlemmer, ligesom vi igennem hele forløbet har været i tæt og konstruktiv dialog med de centrale ministerier i Danmark og med Bruxelles, fortæller Brian Mikkelsen.

Dansk Erhvervs topchef opfordrer både den danske regering og EU til at følge konsekvenserne af aftalen og være parat til at genforhandle den.

”Faktum er, at vi alle – på begge sider af Atlanten – vil stå bedre uden denne aftale. Så der er rum til forbedring, kan man roligt sige,” siger han.

Nu skal Europa holde sammen, lyder samtidig opfordringen fra erhvervsorganisationen, der hæfter sig ved, at den nye aftale ifølge EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen giver en ramme for at reducere toldsatserne yderligere og adressere andre handelsbarrierer.

”Vi kan håbe på mere stabilitet med aftalen den kommende tid. Usikkerhed har hersket gennem længere tid, og ville der nu ikke længere stå tvivl om amerikansk handelspolitik, kunne det måske få selv en dårlig aftale til at glide lidt lettere ned. Men hvem ved, hvor lang tid der går, før Trump føler sig kaldet til igen at rasle med sablen. Derfor bør EU beholde støvlerne på. Den danske regering og EU bør være proaktive, forhandlingsvillige og mere end noget andet holde sammen og stå fast i det fælles fodslag,” siger Brian Mikkelsen.

Toldaftale mellem USA & EU

I følge flere medier kommer toldaftalen til at indebære:

  • En basistold på 15 procent gælder for langt de fleste EU-varer til USA, inklusiv biler, halvledere og nogle lægemidler.
  • De 15 procent er et loft, dvs. ingen »stacking« af flere toldsatser ovenpå hinanden, hvilket giver virksomheder forudsigelighed.
  • EU forpligter sig til at købe betydelige mængder amerikansk energi og militært udstyr.
  • Alkohol er ikke omfattet af handelsaftalen.
  • Nultold på en række strategiske varer: fly og flydele, visse kemikalier, nogle lægemidler, udstyr til halvlederproduktion, udvalgte landbrugsvarer, naturressourcer og kritiske råstoffer.
  • Ifølge Trump indeholder aftalen også 50 procent told på stål og aluminium: Von der Leyen sagde efterfølgende, at USA og EU vil etablere et kvotesystem og gradvist sænke toldsatsen på disse industrier. Det er uklart, hvor lang tid det vil tage.

Vi opdaterer løbende, når der frigives flere detaljer om aftalen.

Flere artikler om USA