;
Gemt

Guide: Sådan bliver din virksomhed klar til at tage imod erhvervspraktikanter fra folkeskolen

09. juli 2025

Fra 1. august træder helt nye regler i kraft, som gør erhvervspraktik obligatorisk for elever i 7., 8. og 9. klasse. Her giver vi dig et par gode råd til, hvordan din virksomhed bliver klar til at tage imod eleverne.

Fra skoleåret 2025/26 er det obligatorisk for skoleelever at komme mindst fem dage i erhvervspraktik i løbet af enten 7., 8. eller 9. klasse. 

Hvad er formålet med erhvervspraktik 
Formålet med at komme i erhvervspraktik er at styrke folkeskoleelevernes kendskab til arbejdsmarkedet, herunder hvordan en arbejdsplads fungerer, samt forskellige arbejdsfunktioner og uddannelsesbaggrunde. Praktikken giver eleverne anledning til at reflektere over, hvilket job de måske kunne tænke sig i fremtiden, eller hvilken uddannelse de gerne vil tage efter skolen. Derfor skal eleverne også forberedes inden praktikken, ligesom den skal efterbehandles i undervisningen, når praktikken er overstået.  

Det er skolen, der beslutter, om praktikken ligger på 7., 8. eller 9. klassetrin. De fem dage behøver ikke være sammenhængende og skal heller ikke nødvendigvis være det samme sted. Den obligatoriske erhvervspraktik gælder alle elever, herunder også elever med behov for specialpædagogisk bistand.  

Det er nemmere for virksomheden at tilbyde erhvervspraktik, hvis I samarbejder med jeres kommune eller de lokale skoler. På den måde bliver I synlige, så kommunen, skoler og de unge får øje på, at I tager imod erhvervspraktikanter.

Hvordan er erhvervspraktikeleverne forsikret 
Elever i folkeskolen er dækket af statens erstatningsordning, når de er i praktik i 6.-10. klasse, hvis reglerne for etableringen af praktikken og selve praktikken er i overensstemmelse med loven. Det betyder, at der kan ydes erstatning, hvis: 

  • Eleven er kommet til skade.
  • Eleven har forvoldt skade på andre personer.
  • Eleven har forvoldt skade på materialer, ting eller ejendele.

Du kan se mere om statens erstatsningsordning for deltagere i praktisk erhvervsorientering m.v. her.

Hvilke arbejdsmiljøregler skal virksomheden være opmærksom på  
Når unge er i erhvervspraktik, gælder arbejdsmiljølovens regler på samme måde, som den gælder for alle andre ansatte i virksomheden. Som virksomhed skal I sørge for, at:  

  • Praktikanten kender reglerne i virksomheden. 
  • Praktikperioden foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. 
  • Praktikanten får grundig oplæring og instruktion i at udføre de udvalgte arbejdsopgaver sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. 
  • Der føres et effektivt tilsyn med arbejdet af en person, der er fyldt 18 år og som har fornøden indsigt i arbejdets art.  

NYT per 1. juli 2025 vedr. arbejdstid.

NYT per 1. januar 2025 vedr. opgaver.

Klik her, hvis du vil læse mere om arbjedsmiljølovgivningens anvendelse for elever i erhvervspraktik.

Dansk Erhverv er snart klar med nye materialer vedr. erhvervspraktik 
Glæd jer til helt nye og dugfriske materialer den 26. august, hvor vi går i luften sammen med vores samarbejdspartnere – blandt andet en lille film og en pjece med praktikplan og gode ideer til forløbet. 

Dansk Erhverv ser erhvervspraktikken som en fantastisk mulighed for virksomhederne til at komme i kontakt med de helt unge og vise dem alt det spændende, I har at byde på ude i den virkelige verden.  

Vi kan alle huske vores egen erhvervspraktik. Det sætter tydelige spor og giver de unge et godt grundlag for at træffe valg om uddannelse og (fritids)job. 

Dansk Erhverv er klar til at bakke op og besvare de spørgsmål, der løbende måtte rejse sig.

Kontakt

AUF, DA, Arbejdsmiljø, Uddannelse, Forskning, HR og CSR

Marianne Kragh

Seniorchefkonsulent
Uddannelse

Tilde Sørensen

Uddannelseskonsulent