;
Gemt

Kommissionen styrker kampen mod fødevaresvindel efter vækst i antallet af indberetninger i EU’s varslingssystem

18. juni 2025

EU-Kommissionen har netop offentliggjort deres årsrapport 2024 for Varslings- og Samarbejdsnetværket (ACN), som viser, at indberetninger om fødevaresvindel og sundhedsskadelige fødevarer er steget med 8 % i forhold til 2023. Honningrelaterede indberetninger ligger stadig på et højt niveau.

EU-Kommissionens Varslings- og Samarbejdsnetværket (ACN) omfatter det hurtige varslingssystem for fødevarer og foder (RASFF) og netværket for administrativ bistand og samarbejde (AAC). ACNs seneste årsrapport viser, at der blev registreret 9.460 indberetninger i 2024 – en stigning på 8 % i forhold til 2023. Særligt er der registreret en stigning i RASFF-meddelelser, som nåede op på 5.250 i 2024 – en stigning på 12 % i forhold til 2023.

De mest rapporterede problemer omfattede pesticidrester i frugt og grønt, mikrobiologiske farer i kød og mejeriprodukter, mykotoksiner i nødder samt tungmetaller i fiskevarer.

Læs mere i rapporten 2024 Annual Report Alert & Cooperation Network på EU-Kommissionens hjemmeside.

Diætetiske fødevarer, kosttilskud og berigede fødevarer
I 2024 udgjorde meddelelser vedrørende diætetiske fødevarer, kosttilskud og berigede fødevarer 7 % af alle ACN-meddelelser (642 i alt), hvoraf 60 % omfattede potentielle sundhedsrisici. Bemærkelsesværdigt er det, at næsten 70 % af de rapporterede tilfælde blev markeret som potentiel svindel. Disse tilfælde er i høj grad forbundet med onlinesalg, hvilket understreger udfordringerne ved at kontrollere udbuddet på e-handelsplatforme. Se herunder figur fra årsrapporten:

Antallet af anmeldelser er fortsat højt ved én specifik fødevare
Antallet af honningrelaterede anmeldelser i ACN er fortsat højt (52 tilfælde), i en sektor med omfattende kontrol (4813 kontroller i 2022 blandt 10.392 EU-operatører). Den primære årsag til svindel er fortynding med fremmede sukkerarter. Andre problemer omfatter falske importdokumenter og vildledende oplysninger om blomsteroprindelse, samt for højt indhold af HMF (hydroxymethylfurfural), som indikerer dårlig kvalitet. Der er enkelte sager om forkert mærkning, især vedrørende Manuka-honning. Derudover rapporteres naturlige toksiner og medicinske stoffer som sildenafil og tadalafil, som kan udgøre en sundhedsrisiko.

Som reaktion på det fortsat høje antal anmeldelser om honning, har EU bl.a. styrket reglerne gennem en revision af "morgenmadsdirektiverne". Læs mere om regler og initiativer vedrørende honning på EU-Kommissionens hjemmeside: Honey - European Commission

Nyt AI-værktøj skal styrke samarbejdet
Kommissionen fremhæver i årsrapporten innovation som en hjørnesten i indsatsen mod fødevaresvindel. Det nye AI-værktøj TraceMap skal fremover hjælpe med at analysere store datamængder i forbindelse med fødevaresikkerheds- og folkesundhedshændelser og styrke bekæmpelsen af snyd på det europæisk marked.

Året 2024 markerede også det første driftsår for to nye netværk, der dækker selskabsdyr og dyrevelfærd, hvilket udvider ACN’s fokusområder og styrker samarbejdet mellem medlemslandenes myndigheder.

Kontakt

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent