;
Gemt

Vil du øge din virksomheds produktivitet, innovation og trivsel? Arbejd med psykologisk tryghed og bias

12. juni 2025

Det kræver en høj grad af psykologisk tryghed i din organisation at få effektive og innovative medarbejdere, som har modet, lysten og motivationen til at bidrage fuldt ud. Samtidig er det vigtigt at arbejde bevidst med forudindtagede antagelser. 

Hvis du vil skabe mere effektive og innovative medarbejdere med mod, lyst og motivation til at yde deres maksimale, bør du sikre en høj grad af psykologisk tryghed i din organisation. 

Men hvordan skaber du psykologisk tryghed, og hvad handler det om?  

Psykologisk tryghed handler om at skabe en kultur, hvor alle føler sig hørt og inkluderet. En kultur, hvor alle tør komme på banen med nye ideer, dele deres holdninger, indrømme fejl eller give udtryk for tvivl eller bekymringer, fordi de føler sig sikre på, at de ikke bliver ydmyget eller straffet ved at gøre det. 

Når den psykologiske tryghed er høj, er teamet bedre til at videreudvikle på hinandens ideer, de arbejder mere effektivt og personaleomsætningen er lavere. Det viser blandt andet et forskningsprojekt fra Google. 

Psykologisk tryghed opstår ikke bare af sig selv. Det er heller ikke givet, selvom ledelsen har en “døren-er-altid-åben”-politik. Psykologisk tryghed skal skabes og vedligeholdes. 

Vil du vide mere om, hvordan du skaber psykologisk tryghed? Bliv klogere ved at se webinaret nedenfor. 

Arbejd bevidst med dine bias 

På samme måde er det vigtigt at arbejde bevidst med dine forudindtagede antagelser. For vi er alle biased, og det påvirker os, når vi skal træffe beslutninger, samarbejde, rekruttere og forfremme. 

Når du som leder bliver opmærksom på de forskellige typer af bias, kan det øge din bevidsthed og din evne til at spotte, hvilke bias du selv har, og hvilke tankemæssige fælder du oftest falder i. Når du kan genkende dine bias-mønstre, har du i højere grad mulighed for at træne din hjerne til at ændre perspektiv og reflektere over dine forudindtagede opfattelser, når de opstår. 

Se nedenstående webinar og bliv klogere på, hvordan du kan: 

  • Identificére forskellige bias og de situationer, hvor bias har stor mulighed for at påvirke beslutningsprocessen negativt.
  • Redesigne dine beslutningsprocesser, så du tager nogle bedre beslutninger. Det handler om at spotte mønstret, erkende og ændre med små greb. 
  • Træne din kognitive fleksibilitet. Kognitiv fleksibilitet handler om evnen til at se samme sag fra forskellige perspektiver. 

Kontakt

HR & Ledelse

Pernille Taarup

Fagchef for HR og Ledelse
Medarbejderprofil
CSR

Isabella Sønder Raxner

CSR-konsulent