;
Gemt

Nyt om madspild: Nye data, kommende EU-regler og en national strategi

20. maj 2025

Miljøstyrelsen har udgivet en ny rapport over madaffald i detailbranchen. Fødevareministeren har igangsat arbejdet med en ny madspildsstrategi, mens det forventes, at nye EU-krav til nedbringelse af madspildet vedtages senere i år. Bliv klogere på udviklingen inden for madsspild her.

Miljøstyrelsen udgav i starten af maj 2025 en rapport, der kortlægger madaffald i detailhandlen. Rapporten konkluderer en stigning i madaffald generelt i detailleddet. Stigningen tilskrives dog faktorer såsom forbedret datagrundlag samt opjusteringer af skønnet over madaffald i restaffald i forhold til sidste kortlægning i 2019. Miljøstyrelsen konkluderer derfor, at det ikke kan udledes af tallene, at det faktiske madspild er steget sammenlignet med sidste måling fra 2019.

Du kan tilgå Miljøstyrelsens rapport ved at klikke her.

Status på EU-krav om reduktion af madaffald
Den 18. februar indgik Europa-Parlamentet og Ministerrådet en forløbelig aftale om affaldsrammedirektivet. Direktivet forventes endeligt vedtaget i løbet af 2025. Direktivet sætter reduktionsmål for madspild for hhv. fremstillingsindustrien, detailbranchen, restaurationsbranchen og husholdninger.  

I 2030 er der fastsat mål om:

  • Reduktion på 10 % af forarbejdnings- og fremstillingsaffald i forhold til den gennemsnitlige mængde madaffald, der blev produceret i disse sektorer i 2021-2023
  • Reduktion på 30 % pr. indbygger af affald fra detailhandel, restauranter, restaurationstjenester og husholdninger i forhold til den gennemsnitlige mængde madaffald, der blev produceret i disse sektorer i 2021-2023

Fødevareministeren arbejder i relation til disse kommende krav på en ny madspildsstrategi, der skal bidrage til, at Danmark efterlever EU’s reduktionskrav.

Kom med input til Fødevareministerens nye madspildsstrategi
Fødevareministeren arbejder på en ny dansk madspildsstrategi og modtager meget gerne input og gode ideer fra virksomheder. Ministeren er særligt interesseret i forslag, der kan udbrede ‘best practices’ samt bidrage til smidiggørelse af donationsledet.

Kontakt Andreas Høstgaard Graversen (anhg@danskerhverv.dk), hvis du eller andre i din virksomhed har input til Fødevareministerens madspildsstrategi.

Kontakt

Handel

Andreas Høstgaard Graversen

Chefkonsulent