{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
28. marts 2025
Foto: Et madmarked i en flygtningelejr, som nu er lukket. Fotokredit Folkekirkens Nødhjælp
Forestil dig, at du har mistet alt. Dit hjem er væk, revet væk af krig, sult eller en ubarmhjertig naturkatastrofe, og du bor med din familie i et telt i en overfyldt flygtningelejr.
Og så, fra den ene dag til den anden, mister du din mulighed for at skaffe mad til dig selv og din familie.
For 18.000 mennesker i fire flygtningelejre i Etiopien er det ikke bare et tankeeksperiment. Det er den brutale virkelighed.
Her har Folkekirkens Nødhjælp været nødsaget til at stoppe deres livsvigtige arbejde med at uddele madvouchers, som flygtningene har kunne bruge til at købe mad på et marked i lejrene:
”Det er katastrofalt, og det rammer særligt de svageste hårdt – det vil sige gravide kvinder og børn,” siger Anne Hoff, som er landechef i Etiopien for Folkekirkens Nødhjælp:
”Vi ser allerede nu, at der er kronisk underernærede børn som følge af stoppet.”
De 18.000 flygtninge i Etiopien blot er nogle af de millioner af verdens mest udsatte mennesker, der står i en endnu mere katastrofal situation end tidligere.
300 milliarder kroner er væk
Den 27. januar 2025 beordrede Donald Trumps regering det amerikanske agentur for udviklingsbistand, USAID, til at stoppe arbejdet øjeblikkeligt.
Som konsekvens har USAID, som indtil da var verdens største enkeltdonor af udviklingsbistand, skåret 80 procent af det tidligere budget svarende til over 300 milliarder kroner væk.
Det har voldsomme konsekvenser for mange danske og internationale nødhjælpsorganisationer, som indtil nu har fået en stor del af deres budget dækket af USAID.
En krise uden fortilfælde
Folkekirkens Nødhjælp har som konsekvens af bistandsstoppet mistet 20 procent af sit budget i Etiopien og har derfor ikke penge til at betale for de livsvigtige madvouchers til de 18.000 flygtninge.
Og tragedien stopper ikke her. For de lokale landmænd, der solgte deres afgrøder og dyr til nødhjælpsprogrammet, står nu uden indtægt og ser deres livsgrundlag smuldre. Og når maden og indkomsten forsvinder, stiger risikoen for desperation, vold og væbnede konflikter – en ond spiral, der rammer de mest udsatte hårdest, forklarer Anne Hoff.
Hun har arbejdet med nødhjælp i mere end 20 år og set enorme katastrofer, alligevel er hun rystet og fortvivlet over situationen:
”Det er en krise helt uden fortilfælde, og den er ekstremt alvorligt. Mennesker kommer til at dø."
Millioner af mennesker mister hjælp
Det er ikke kun i Etiopien, at de mest udsatte mennesker bliver ramt af Trumps bistandstop. I Libyen og Libanon har Folkekirkens Nødhjælp været nødsaget til at stoppe for livsvigtig hjælp med at fjerne miner, i Sudan kan flygtninge ikke længere få hjælp til mad og telte og i DR Congo kan kvinder og børn ikke længere beskyttes mod overgreb.
I alt er 18 vigtige projekter i ni lande direkte berørt af det amerikanske bistandsstop, forklarer generalsekretær Jonas Nøddekær.
Folkekirkens Nødhjælp havde budgetteret med at modtage cirka 140 millioner kroner fra USAID i 2025. De penge er nu væk, og dermed er 15 procent af organisationens samlede budget forsvundet på få dage. Det har betydet, at organisationen har været nødsaget til at skære i støtten til 1,1 millioner mennesker i nød:
”Det er kaotisk og dybt tragisk, og det rammer verdens mest udsatte,” siger Jonas Nøddekær.
Kontrakter for 900 millioner kroner annulleret om natten
I det krigshærgede Sudan mærker de svageste også konsekvenserne af nedlukningen af USAID. Her har 30.000 mennesker tidligere fået adgang til mad og medicin takket være Dansk Flygtningehjælp.
Men det arbejde må nu stoppes.
Det samme gælder i Afghanistan, hvor vigtige projekter med at skaffe rent vand stoppes. I Cameron og Nigeria kan der ikke uddeles nødhjælp til blandt andre gravide kvinder og børn.
Dansk Flygtningehjælp har nemlig mistet 20 procent af det samlede budget som følge af USAIDS nedlukning, forklarer generalsekretær Charlotte Slente:
”Det skete næsten natten over. Det begyndte at tikke ind med mails med annulleringer af kontrakter en onsdag, og da klokken slog torsdag morgen, og amerikanerne var gået hjem fra arbejde, havde vi fået annulleret kontrakter for 900 millioner kroner.”
Organisationen hjælper cirka syv millioner udsatte mennesker verden over, men må nu standse eller skære alvorligt i hjælpen til mere end to millioner af dem, vurderer Charlotte Slente.
Håber på hjælp
Jonas Nøddekær og Charlotte Slente nærer stort set ingen tro på, at USAID vil genopstå. Det efterlader verdens mest udsatte i en katastrofal situation, og derfor håber de, at endnu flere danskere og danske virksomheder vil støtte nødhjælpsorganisationerne:
”Det er der hårdt brug for, for verdens mest udsatte mennesker står midt i en enorm krise,” slutter Jonas Nøddekær.
Udover Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælp arbejder en lang række organisationer med nødhjælp. Dansk Erhverv har lavet et overblik over flere af dem. Målet med initiativet er at gøre det lettere for flere virksomheder at støtte op om organisationerne.
USAID er det amerikanske agentur for udviklingsbistand og svarer til det danske DANIDA. USAID blev etableret under præsident John F. Kennedy i 1961. Indtil Donald Trumps ordre om at stoppe arbejdet var USAID den største enkeltdonor af nødhjælp.