Spring til indhold

Kommende nye kriterier for Listeria i spiseklare fødevarer

06. oktober 2025

Fra 1. juli 2026 træder nye regler i kraft for Listeria monocytogenes i spiseklare fødevarer. Det nuværende krav om, at bakterien ikke må kunne påvises i 5 prøver af 25 g af produktet, før det forlader fødevarevirksomheden, udvides nu til at gælde under hele produktets holdbarhedsperiode, medmindre virksomheden kan dokumentere, at væksten er styret.



Hvad ændres?
Ifølge det nuværende kriterium i fødevarekategori 1.2 for spiseklare fødevarer, der understøtter vækst af Listeria monocytogenes, må bakterien ikke kunne påvises i 5 prøver af 25 g af produktet, før det forlader fødevarevirksomheden. Dette krav udvides til også at gælde under hele produktets holdbarhedsperiode, medmindre virksomheden kan dokumentere, at væksten er styret.

Virksomheder, der kan dokumentere at væksten er styret ved produktionsprocesser og produktets sammensætning og Listeria monocytogenes ikke overstiger 100 cfu/g i hele holdbarhedsperioden, kan fortsat benytte dette kriterie for styret vækst.

Ændringen sker som følge af Kommissionens forordning 2024/2895, der ændrer bilag I i forordning 2073/2005 om mikrobiologiske kriterier for fødevarer. Herunder er vist det nye kriterie for Listeria monocytogenes, der indføres i bilag I:

Baggrund for ændringen
Ændringen sker på baggrund af en stigning i antallet af listeriose-tilfælde i EU, hvor Listeria monocytogenes udgør en alvorlig sundhedsrisiko – særligt for sårbare grupper som spædbørn og personer med svækket immunforsvar. For disse grupper må fødevarer ikke indeholde bakterien i nogen koncentration, mens andre forbrugere kun risikerer sygdom ved indtagelse over 100 cfu/g.

Hvornår gælder de nye regler?
De nye regler gælder fra 1. juli 2026. Det skal give virksomhederne mulighed for at tilpasse processer og dokumentation inden ikrafttrædelsen

Kontakt

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer

Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent