Nye mål for reduktion af madspild vedtaget: Se dem her
Med et opdateret affaldsrammedirektiv har EU indført bindende mål for reduktion af madspild. For bl.a. spisesteder, detailhandel og anden distribution af fødevarer betyder det, at madspildet skal reduceres med
30 % inden 2030.

I slutningen af september 2025 vedtog Europa-Parlamentet og Rådet en revision, der opdaterer affaldsrammedirektivet (WFD). Det reviderede direktiv fastsætter bl.a. bindende, nationale reduktionsmål for madspild inden 2030, indenfor flere dele af fødevareerhvervet.
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2025/1892 af 10. september 2025 om ændring af affaldsrammedirektivet
Reduktionsmål for madspild
Direktivet sætter bindende, nationale mål for madspild inden 2030:
- 10 % reduktion i fødevareforarbejdning og -fremstillingssektoren.
- 30 % reduktion pr. indbygger i detailhandel og anden distribution af fødevarer, restauranter og andre spisesteder samt husholdninger.
For begge mål gælder reduktionen i forhold til det årlige gennemsnit af den mængde madaffald, der blev produceret i 2021-2023.
Målene kan nås ved at medlemsstaterne træffer foranstaltninger, der forebygger madspild i hele fødevareforsyningskæden. Bl.a. via oplysningskampagner, støtte til adfærdsændringer, identifikation og afhjælpning af ineffektivitet i fødevareforsyningskædens funktionsmåde, tilskyndelse til fødevaredonation og anden omfordeling, støtte til uddannelse og kompetenceudvikling samt fremme af innovation og tekniske løsninger.
Næste skridt
Det reviderede direktiv træder i kraft d. 16. oktober 2025, herefter har EU's medlemslande 20 måneder til at implementere de dele af direktivet, der omhandler madspild i national lovgivning. I Danmark vil Miljøstyrelsen være ansvarlig for den nationale implementering af affaldsrammedirektivet.
Kontakt