Ny regulering af kredittider og samhandel i fødevaresektoren

Den 1. juli 2021 træder en ny lovgivning om regulering af handelsbetingelser – herunder betalingsfrister – i kraft. Den nye lovgivning er ikke en generel regulering af handelsvilkår og betalingsbetingelser for alle virksomheder, men derimod en form for sektorspecifik regulering, der kun er relevant for virksomheder der køber og/eller sælger landbrugs- og fødevareprodukter.

Guide

Hvad er et ” landbrugs- og fødevareprodukt”?

Landbrugs- og fødevareprodukter er produkter der enten (i) er opført i bilag I til EUF-traktaten, eller (ii) er forarbejdet til konsum ved hjælp af produkter, der er opført i bilag I til EUF-traktaten. Det omfatter eksempelvis produkter som afskårne blomster, dyrefoder, sukker, fisk og skaldyr, levende dyr, korn, mælk, ost, skinke, kaffe, te, korn, yoghurt, brød, pålæg og morgenmadsprodukter, frugt og grøntsager, chokolade, yoghurt, ketchup, sauce, øl, tobak og lakrids, samt animalske og vegetabilske fedtstoffer og olier.

Det betyder, at mange virksomheder – der ikke traditionelt hører til i kategorien ”landbrugs- og fødevareforsyningsvirksomheder” eller i ”landbrugs- og fødevareforsyningskæden” – bliver omfattet af de nye regler, når de køber eksempelvis ovennævnte produkter.

Kort om de nye regler

Vi har beskrevet de nye regler i en række tidligere nyhedsbreve, som kan findes her på vores hjemmeside eller via nedenstående links:

Medlemsarrangementer om de nye regler

Dansk Erhverv afholdt i maj et medlemsarrangement om de nye regler, hvor eksperter fra hhv. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (den danske håndhævelsesmyndighed) sammen med en advokat fra Plesner, gennemgik de nye regler. Medlemmer af Dansk Erhverv har mulighed for at se (eller gense) en optagelse af arrangementet her: Fuld fokus på ny lov om regulering af aftaler i fødevaresektoren (livestreaming) (kræver medlemslogin).

Derudover afholder Dansk Erhverv i september måned to opfølgende arrangementer, hhv. den onsdag d. 8. september kl. 12:30-15:30 i Århus og den 22. september kl. 9-12 på Børsen i København, hvor hhv. Cathrine Koch Olsen og Katrine Lapp fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, sammen med Daniel Barry fra Plesner, vil opdatere deltagerne på regler, erfaringer og fald grupper.

Tilmeldingen til arrangementet i Århus kan ske via link: Nye regler for betalingsfrister og handelsvilkår (danskerhverv.dk).

Tilmelding til arrangementet i København kan ske via link: Nye regler for betalingsfrister og handelsvilkår (danskerhverv.dk)

Yderligere materiale

For de særligt interesserede er nedenfor links til lovteksten og diverse yderlig materiale:

Kontakt Dansk Erhverv

Medlemmer der har spørgsmål til de nye regler, er meget velkomne til at kontakte chefkonsulent Tina Buur Johnsen på tbj@danskerhverv.dk

Andre relaterede guides i temaet