; ;

Eksport af fysiske varer

Mange danske SMVere eksporterer varer til udlandet, da det danske marked hurtigt bliver for småt. Typisk starter man med de nære markeder, men uanset hvad, bør du have et vist grundkendskab til købeloven. Sælger du til virksomheder kan du læse mere her:
Hvad siger Købeloven?

Når du har læst om købeloven, finder du hurtig ud af, at det ikke er en fordel for dig som sælger at have købeloven som kontrakts grundlag. Derfor har vi udarbejdet et sæt leveringsbetingelser, der giver dig en bedre retsstilling. Du kan finde leveringsbetingelser her. Der er både et sæt på engelsk og et på dansk:
Erhvervsjuridiske kontrakter og blanketter

På ovenstående side ⇑ finder du også distributørkontrakter og agentkontrakter, som du kan bruge, hvis du skal booste dit salg i udlandet med en samarbejdspartner. Dansk Erhverv er altid klar med dybdegående rådgivning på dette område. I dit første eksporteventyr skal du ikke stå alene!

Direkte salg

Sælger du direkte til forbrugere i et EU-land eller i Norge og Island, behøver manglende kendskab til forbrugerbeskyttende regler i forbrugerens hjemland ikke give anledning til de store problemer. Der gælder nemlig langt hen ad vejen de samme regler for køb, fortrydelse og markedsføring og behandling af personoplysninger som i Danmark. Så hvis din egen webshop lever op til lovkravene ved e-handel med forbrugere, behøver du ikke være bekymret.

Du skal dog være opmærksom på, at reklamationsretten ved køb af varer kan være længere i andre EU-lande – fx er den 3 år i Sverige og i Norge er den 5 år for længerevarende forbrugsgoder, som fx mobiltelefoner. Det er også værd at nævne, at i Tyskland kræves der dobbelt opt-in til elektroniske nyhedsbreve. I det hele taget kan der være lidt forskelle på fortolkning af reglerne i de enkelte lande, men grundlæggende er det samme regler.

Der gælder også en særlig ordning for afregning af moms, som du kan tilslutte dig. Hvis du årligt sælger varer for over 10.000 Euro til forbrugere i andre EU-lande, skal du være tilsluttet ordningen. Den sikrer, at du betaler moms i forbrugerens hjemland, hvilket er en konkurrencemæssig fordel for danske webshops. Norge skal følge alle EU-regler – bortset fra momsreglerne, så det gælder ikke for Norge.

Alle forbrugere i EU, skal kunne købe dine varer, hvis de ønsker det, men du skal ikke nødvendigvis levere varen til dem. Sørg for at det fremgår af din side, hvilke lande du tilbyder levering til.

Reglerne for behandling af personoplysninger, GDPR, er også de samme i hele EU.

Brug Dansk Erhvervs værktøj til at skrive dine e-handelsbetingelser for salg af varer og digitalt indhold.

hvis du skal handle med udlandet

DET SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ - FØR, UNDER OG EFTER ANSÆTTELSEN