{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv Magasinet 01 | 2025: Mindre bøvl, mere vækst
Minimum 49 milliarder kroner og 90.000 årsværk. Så meget koster det danske virksomheder i lønomkostninger at overholde den tsunami af byrdefulde krav fra Danmark og EU, som hvert år skyller ind over danske virksomheder.
Og byrderne er vokset støt over mange år. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv. Her svarer knap ni ud af ti, at de har oplevet en stigning i mængden af regulering inden for de seneste tre år. Når vi taler med vores medlemmer, er det da også især regler og byrder, der fylder.
Det er vi nødt til at tage alvorligt. For mængden af regler og byrder har store, negative konsekvenser for danske virksomheders konkurrenceevne. Derfor præsenterer Dansk Erhverv nu et udspil med fem indsatsområder og 111 oprydnings- og forenklingsforslag. Det vender vi tilbage til.
Globalt konkurrencepres
Det er helt afgørende, at vi får skruet ned for regelmaskinen. For når danske virksomheder begraves i administrative byrder, medfører det unødvendige processer, høje omkostninger og binder hænder og hoveder.
I stedet for at håndtere bunkevis af byrder, kunne virksomhederne have brugt ressourcer på kerneforretningen og vækstfremmende tiltag som innovation, teknologiudvikling eller grøn omstilling.
Og mens de danske virksomheder presses af stigende reguleringskrav og rapporteringsbyrder, ruller lande som USA og Kina den røde løber ud for deres erhvervsliv gennem statsstøtte og protektionistiske tiltag. Det betyder, at danske og europæiske virksomheder sakker bagud i den globale konkurrence, og dét sætter en tyk streg under, at der er brug for politisk handling.
Vores konkrete forslag
Dansk Erhverv har gentagne gange foreslået en reduktion af byrderne på 25 procent. Det holder vi fast i. Gennem fem indsatsområder og 111 oprydnings- og forenklingsforslag præsenterer vi vores bidrag til, hvor arbejdet med at minimere mængden af byrder med fordel kan begynde. Vores udspil er således ikke udtømmende, men et første vigtigt skridt mod mindre bøvl og mere vækst.
Med udspillet kommer vi blandt andet med en række principper for, hvordan vi får en mindre byrdefuld kontrol og tilsyn, får kortere sagsbehandlingstider samt gør det nemmere for virksomheder at rapportere og dokumentere deres indsatser.
Samtidig foreslår vi at udskyde og forenkle byrder i forbindelse med CSRD. For især CSRD er blandt de byrder, der tynger virksomhederne. Derfor glæder vi os over regeringens nylige udmelding om at ville lette mængden af CSRD-krav og udskyde implementeringen. På samme måde glæder det os, at erhvervsministeren har meldt ud, at han vil gøre det til en central prioritet under Danmarks EU-formandskab at rydde op i byrderne.
Dansk Erhvervs udspil skal sikre, at vi får et opgør med administrative byrder. Og der er brug for et markant opgør. For hvis ikke EU handler nu, risikerer Danmark og Europa at blive efterladt på perronen, mens USA og Kina overhaler os med 130 kilometer i timen. Det må ikke ske.
Derfor er det vigtigt, at vi får lavet en hovedrengøring i dansk og europæisk lovgivning. At vi får skabt mere klare og enkle regler for at frigøre ressourcer, sikre virksomhedernes konkurrenceevne og styrke dansk og europæisk erhvervsliv.
Bedre kort på hånden
Dansk Erhvervs analyse viser med al tydelighed, at byrdevægten tynger danske virksomheder i en alt for stor grad.
På samme måde har Mario Draghi med sin rapport om EU’s konkurrenceevne fra 2024 slået fast, at den europæiske konkurrenceevne er under pres, og at der er behov for massiv handling.
Hos Dansk Erhverv er vi derfor ikke i tvivl. Det er bydende nødvendigt, at vi gør det mere attraktivt at drive og udvikle virksomheder i Danmark.
Vi skal sikre, at virksomhederne bruger tiden på at udvikle deres forretning i stedet for at tynge dem med byrder. Samtidig skal vi sørge for, at danske virksomheder får langt bedre kort på hånden i den globale konkurrence.
Det er vores budskab i dag, og det er vores budskab, når Danmark overtager EU-formandskabet den 1. juli – den største udenrigspolitiske opgave for Danmark i dette årti.
Danmark skal sætte sig i spidsen for at sikre, at byrder bliver rullet tilbage, og at der ikke kommer nye til. Og Dansk Erhvervs konkrete forslag er der ikke copyright på. De må meget gerne bruges, så vi kan skabe mindre bøvl og mere vækst.
Dansk Erhverv kræver et markant opgør med administrative byrder for at styrke erhvervslivet og sikre Danmarks velstand og velfærd. Vi foreslår et reduktionsmål på 25 procent. For at komme i mål med det præsenterer vi nu fem indsatsområder og 111 konkrete forslag til oprydning og forenkling for at lette byrderne for virksomhederne. Her er et udpluk af Dansk Erhvervs indsatsområder og oprydnings- og forenklingsforslag.
Dansk Erhvervs fem indsatsområder:
Det skal være let at navigere i kontrol og tilsyn
Flere virksomheder oplever, at der er sket en stigning i kontrol og tilsyn, og at processen omkring kontrol og tilsyn er præget af uklare regler samt manglende vejledning og koordinering fra myndighederne. Derfor bør kontrol og tilsyn i højere grad målrettes virksomheder med lav regelefterlevelse og gøres mere risikobaseret.
Det skal være nemt at rapportere og dokumentere
Størstedelen af dansk erhvervsliv består af SMV’er, som ofte ikke har de nødvendige ressourcer til at håndtere komplekse og administrativt tunge krav. Desværre forventer danske virksomheder øgede udfordringer med rapportering og dokumentation. Derfor bør Danmark som udgangspunkt ikke være det første land i EU til at implementere ny lovgivning. Dertil bør implementering af EU-lovgivning følge princippet om minimumsimplementering.
Det skal være slut med lange sagsbehandlingstider
Lange sagsbehandlingstider er en stor administrativ byrde for danske virksomheder. Sagsbehandlingstider er ofte et resultat af omskiftelige og komplicerede regler og dokumentationskrav. Derfor er der et behov for enkle og gennemsigtige processer hos myndighederne – både på europæisk og nationalt niveau.
Det skal være simpelt at håndtere skatter og afgifter
Et komplekst skattesystem er ikke blot besværligt og bøvlet for virksomhederne – det beskæftiger også flere medarbejdere, som er ansat til udelukkende at administrere afgifterne. Derfor er der behov for, at skattesystemet forenkles med brede baser og ensartede satser, der reducerer kompleksiteten og sikrer mere fair konkurrencevilkår.
Fremtidens lovgivning skal være erhvervsvenlig
For at sikre, at Danmark forbliver et attraktivt sted at drive virksomhed, er der behov for en grundlæggende ny tilgang til, hvordan vi skaber og administrerer lovgivning. Der er behov for en national og europæisk indsats. Vi skal både sanere i de nuværende regler og indrette systemet bedre, så vi ikke står i samme situation igen om ti år. Derfor har vi udviklet 15 principper for, hvordan vi sikrer, at lovgivningen har øje for de rette balancer.
111 oprydnings- og forenklingsforslag – for eksempel:
Du kan læse hele Dansk Erhvervs udspil ’Mindre bøvl – mere vækst’ ved at klikke her