{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv Magasinet 01 | 2025: Mindre bøvl - mere vækst
Af: Benjamin Dane
Foto: Kasper Løftgaard
På et mødebord hos Legeakademiet i Hørsholm står to stykker babylegetøj side om side. Bortset fra emballagen ser de helt ens ud: små, farvestrålende sansebolde i blød plastik, beregnet til småbørn ned til seks måneder. Begge er produceret i Kina og sælges på nettet til danske forbrugere.
Men her ophører ligheden mellem de to produkter, siger Ann Riemer-Jeppesen, der sidder ved mødebordet omgivet af hylder fyldt med bamser, brætspil, dukker og dyrefigurer.
Sammen med Jane Vestergaard, der sidder ved siden af hende, har hun siden 2005 drevet Legeakademiet – en webshop med fokus på lærende og udviklende kvalitetslegetøj. De to stiftere er netop hjemvendt fra legetøjsmesse i Nürnberg, Tyskland.
Her har de indkøbt omkring 1.000 nye produkter til deres webshop, alle CE-mærkede og sikkerhedsgodkendt efter både det europæiske legetøjsdirektiv og den danske kemikalielovgivning.
Det samme gælder det ene sæt babylegetøj på bordet. Det kommer fra Kina til Danmark via en fransk legetøjsproducent og kan købes på Legeakademiets hjemmeside for 170 kroner. Det andet sæt kan købes for en tiendedel hos den kinesiske onlineplatform Temu, der i 2023 var den tredje mest populære webshop blandt danske forbrugere.
”Vi har lavet nogle testkøb hos Temu af varer, som ligner dem, vi selv har på hylderne,” siger Ann Riemer-Jeppesen og peger på en gennemsigtig plastpose med legetøj.
På pakkerne er der godt nok noget, der ligner et sikkerhedsmærkat og en CE-mærkning, men i dette tilfælde står CE for ’China Export’. Nogle af produkterne er beskidte, når de kommer frem, og når man åbner dem, lugter de fælt af noget kemisk.”
Legeakademiet kan ikke selv teste, hvad Temu-produkterne indeholder, men de har masser af undersøgelser at læne sig op ad. Både fra Sikkerhedsstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og paraplyorganisationen for den europæiske legetøjsindustri, TIE, der sidste år testede mere end 100 forskellige legetøjsprodukter fra platforme som Temu, Wish og Amazon. De fandt frem til, at otte ud af ti stykker legetøj ikke lever op til EU’s krav.
Sanseboldene, som Legeakademiet sælger, er blødgjort med naturgummi, mens det tilsvarende produkt fra Temu kan være fremstillet med ftalater, som er både hormonforstyrrende og miljøskadelige.
”Problemet er,” siger Ann Riemer-Jeppesen, ”at det ved forbrugerne ikke altid. De ser bare to tilsyneladende ens stykker legetøj med en vidt forskellig pris. Fordi vi specialiserer os i kvalitetslegetøj, er mange af vores kunder godt klar over forskellen, men der er også nogle, der ringer ind til vores kundeservice og siger: ’Hvorfor skal jeg købe jeres legetøj, når jeg kan få det så meget billigere et andet sted?’”
På Spielwarenmesse i Nürnberg, verdens største legetøjsmesse, deltager næsten 60.000 mennesker fra 126 lande. De udstiller, netværker og indgår købsaftaler i 15 store lagerhaller, inddelt efter kategorier som sport, elektronik og babylegetøj.
En af dem plejer Ann Riemer-Jeppesen og Jane Vestergaard at kalde ’Kina-hallen’, fordi den udelukkende består af kinesiske legetøjsproducenter. Når de to stiftere af Legeakademiet er på besøg og henvender sig ved en stand, er det første, de får at vide: ”Full container only.”
Mange af de kinesiske producenter fremstiller tusindvis af legetøjsprodukter til både det europæiske marked og resten af verden. Ann Riemer-Jeppesen fortæller, at de to pakker med sansebolde på bordet i princippet kunne være fremstillet på samme fabrik.
”Du kan jo se, at det er den samme støbeform, der er brugt,” siger hun og holder to orange sansebolde op ved siden af hinanden.
Når danske og europæiske legetøjsforhandlere som Legeakademiet laver en aftale om et nyt produkt med en kinesisk producent, går en længere proces i gang. Legetøjet skal testes, sikkerheds- og miljøgodkendes, og det kan let tage seks måneder eller mere, før indhold, emballage og mærkning lever op til europæiske og danske standarder.
Derefter vil Legeakademiet få fragtet produktet til Europa på et containerskib, da det både er billigere og mere klimavenligt end at flyve det hjem. Inden det lander på de virtuelle hylder, bliver der også betalt både told og moms.
Sideløbende kan den kinesiske producent fremstille og sælge et på overfladen identisk produkt, men med billigere indhold og emballage. Dette produkt er målrettet det asiatiske og sydamerikanske marked, hvor der ikke er samme strenge krav til hverken sikkerhed eller miljø som i EU.
Men som reglerne er nu, kan den kinesiske producent også sælge produktet via en onlinemarkedsplads som Temu, der udnytter en hullet lovgivning til at markedsføre et ulovligt produkt til danske forbrugere – uden at de kan stilles til ansvar for det. Ofte er legetøjet også så billigt, at det falder under toldgrænsen på 1.150 kroner.
”Det er jo totalt konkurrenceforvridende,” siger Jane Vestergaard. ”Vi bruger en masse tid og penge på at kunne tilbyde nogle ordentlige produkter til vores kunder, vi betaler både told, selskabsskat og moms, og så skal vi konkurrere med virksomheder, der slet ikke tager ansvar for deres produkter.”
Hos brancheforeningen LEG nikker bestyrelsesformand Ole Hammer genkendende til de udfordringer, som Legeakademiet og andre danske legetøjsforhandlere står med. Han fortæller, at man fra dansk side i mange år har forsøgt at gøre opmærksom på de problematiske onlinemarkedspladser og den utilstrækkelige lovgivning på området, men indtil videre uden held.
”Da vi i forbindelse med udformningen af EU’s forordning om digitale tjenester (der trådte i kraft i 2022, red.) efterlyste, at man underlagde onlinemarkedspladserne samme regler som europæiske virksomheder i dag skal overholde, blev det set som et særligt dansk problem,” siger han.
”Der var ingen andre lande, som tog det op. Jeg ved ikke, om det skyldes, at vi er et af verdens mest digitaliserede lande, og at vi handler mere online end resten af Europa, men det var i hvert fald ikke noget, vores europæiske kolleger interesserede sig for – tværtimod. Christel Schaldemose (EU-Parlamentsmedlem for Socialdemokratiet, red.), der var primærforhandler på forordningen, forsøgte at få det indført, men mødte så meget modstand, at hun måtte trække det ud til sidst.”
Foto: Anna Vibeke Johansson
Ole Hammer forklarer, at 35-40 procent af omkostningerne for den europæiske legetøjsbranche – der næsten udelukkende består af små- og mellemstore virksomheder – er compliance-udgifter, og derfor er den manglende håndhævelse af reglerne skadelig for konkurrencekraften. Han og brancheforeningen LEG efterlyser, at der indføres importøransvar for onlinemarkedspladserne, så det bliver muligt at holde dem ansvarlige, hvis deres legetøjsprodukter ikke lever op til de europæiske krav.
”Nogle af vores medlemmer siger, at deres onlineomsætning er faldet med 20-25 procent i løbet af det sidste år. Vi er nødt til at sikre, at de her platforme ikke bare helt uhindret kan markedsføre og sælge skadelige produkter på det danske marked, hvis ikke vi vil risikere at underminere hele den danske legetøjsbranche,” siger han.
I dag har Temu omkring 150.000 registrerede leverandører, men ifølge Ole Hammer er det svært for europæiske myndigheder at komme efter dem.
”Ofte er de ikke til at identificere eller få fat i, og selv hvis det lykkes, er de uden for europæisk retsområde. Derfor skal vi gøre Temu ansvarlige for de produkter, de formidler, og det er noget, vi vil bringe op igen i forbindelse med det danske EU-formandskab i år.”
Derudover mener han, at der skal investeres i at sikre bedre ressourcer til Sikkerhedsstyrelsen og Kemikalieinspektionen, som i dag står for håndhævelse og kontrol af forbrugerprodukter på det danske marked:
”Tager man Kemikalieinspektionen, har de i dag 20 medarbejdere, som skal dække al kemi i hele landet. De har, undskyld mig, ikke en kinamands chance for at fange det hele,” siger Ole Hammer.
Tilbage i Hørsholm hiver Ann Riemer-Jeppesen og Jane Vestergaard et nyt produkt op på bordet. Det hedder Magna-Tiles og er et byggesæt af små tre- og firkantede stykker plastik i forskellige farver, der indeholder små magneter, så de kan sættes sammen. Også det kan man købe i en billig efterligning på Temu.
I TIE’s store undersøgelse af legetøj fra onlinemarkedspladserne indgik også magnetiske produkter. Her fandt man eksempler på legetøj med magneter, der er så kraftige, at de potentielt kan perforere et barns tarme og forårsage alvorlige – og potentielt livsfarlige – læsioner, hvis de bliver slugt. Det skete for eksempel i Storbritannien i 2022, hvor en otteårig dreng ifølge BBC døde efter at have slugt magneter fra legetøj, han havde fået i gave.
”Når vi sælger Magna-Tiles, ved vi med sikkerhed, at magneterne er godkendte og ikke kraftige nok til at forårsage skade, hvis uheldet skulle ske, at de gik i stykker, og et barn kom til at sluge dem. Vi ved også, at det ikke går lige så nemt i stykker,” siger Ann Riemer-Jeppesen og knækker et af plastikstykkerne fra Temu-produktet med fingrene for at illustrere. Hun fortæller, at de har oplevet kunder, som ringer ind til Legeakademiet og klager over, at deres legetøjsmagneter ikke er lige så kraftige som dem, de kan købe på Temu.
For Legeakademiet kan onlinemarkedspladsernes indtog på det danske marked også få økonomiske konsekvenser.
”Vi er begunstiget af, at vi nok henvender os til den bevidste forbruger,” siger Jane Vestergaard.
”Men i længden, hvis vi skal kunne blive ved med at tage på legetøjsmesse og indkøbe 1.000 nye, spændende legetøjsprodukter, der både er sikre, miljørigtige og udviklende for små børn, så er man nødt til at sætte ind. Hvis alle handler på Temu, så lukker vi og alle andre legetøjsforretninger i yderste konsekvens. Og hvorfor har vi overhovedet krav og regler som CE-mærkning, hvis de ikke gælder for alle aktører på markedet?”
Når de to stiftere af Legeakademiet taler med politikere, oplever de forståelse for deres udfordringer med onlinemarkedspladserne. Men de efterlyser, at der i højere grad bliver sat handling bag ordene.
”Vi har brug for det, men det har børnene også,” siger Ann Riemer-Jeppesen.
”I sidste ende er det jo dem, det går ud over.”