;

Administrative byrder

50.000 kroner.

Så meget skulle Bo Friborg ifølge Sikkerhedsstyrelsen betale i bøde – alene fordi styrelsen ved et kontrolbesøg havde konstateret, at to små klistermærker med energimærker manglede på et par fjernsyn i hans butik.

”Jeg var i chok, da jeg fik bøden. Jeg fik ingen vejledning om konsekvenserne ved ikke at sætte dem på straks, da Sikkerhedsstyrelsen var på besøg. Og det frustrerer mig” siger han.

Vejledning frem for bøder
Bo Friborg er ikke den eneste, der har været frustreret efter et besøg fra Sikkerhedsstyrelsen. Det forklarer Betina Schiønning, der er Fagchef for Produktregulering og Håndhævelse i Dansk Erhverv. Hun peger på, at virksomhederne oplever, at myndighederne udsteder bøder fremfor at vejlede om, hvordan de mange og ofte komplicerede regler efterleves.

”Bøderne er ofte meget høje, og da politiet ofte blot går videre med bøden uden at forholde sig til størrelsen, så risikerer virksomhederne meget store bøder for småfejl, som de med lidt vejledning sagtens kunne have undgået.”

Bo-Friborg

2 manglende klistermærker ud af 150
Bo Friborgs sag begyndte i 2021, da Sikkerhedsstyrelsen foretog et kontrolbesøg i hans butik El-Salg Tørring TV og Hvidevarecenter i Tørring nær Vejle.

Repræsentanten for Sikkerhedsstyrelsen konstaterede, at der på to fjernsyn ud af de cirka 150 forskellige produkter i butikken manglede energimærker. Det er et lovkrav, at alle fjernsyn, der udstilles i en butik, skal være forsynet med et korrekt energimærke, som viser produktets energieffektivitet på en skala fra A til G plus andre data om produktet.

Klistermærkerne var ikke blevet medsendt af producenten, sådan som producenten ellers skal, og derfor var de ikke påsat endnu, forklarer Bo Friborg:

”Jeg får ikke noget at vide om, at det altså kan blive en alvorlig sag, hvis de ikke straks kom på, og da jeg skulle videre for at betjene en ventende kunde og lave en masse andre ting, så fik jeg ikke fulgt op på det.”

Det giver ingen mening
Det fortryder Bo Friborg.

Seks uger senere kom Sikkerhedsstyrelsen igen på besøg og konstaterede, at klistermærkerne endnu ikke var påsat. Derfor ville sagen nu overgå til politiet, informerede Sikkerhedsstyrelsen. Herefter hørte Bo Friborg ikke mere, før han seks måneder senere fik besked om, at han havde fået en bøde på 50.000 kroner - som faktisk var nedsat fra 100.000 kroner:

”Det kunne jeg slet ikke forstå. Vi er en lille butik med to ansatte, som kæmper benhårdt for at få et lille overskud, og så bliver det revet væk, fordi vi på to fjernsyn, der koster små 5.000 kroner, mangler to energimærker, som ingen kunder nogensinde kigger på. Det giver ingen mening.”

En kæmpe belastning
Med hjælp fra Dansk Erhverv gjorde Bo Friborg indsigelser over bøden, og i februar 2025 – altså fire år efter Sikkerhedsstyrelsens første besøg – kom sagen for en dommer, der endte med at nedsætte bøden til 5.000 kroner. Begrundelsen var blandt andet, at forseelsen var meget lille, at der var klistermærker på alle de andre produkter samt at der var tale om en meget lille virksomhed:

”Det er jeg glad for, men det er vildt, at vi skal vente så lang tid. Det er jo en kæmpe belastning at have sådan en bøde-trussel hængende over hovedet i så lang tid,” siger Bo Friborg.

Hvis Sikkerhedsstyrelsen i stedet for blot at konstatere fejlen og indstille ham til en stor bøde havde vejledt ham og orienteret om de mulige konsekvenser, havde han aldrig stået i situationen, siger han:

”Det bedste ville være at skære i antallet af regler og byrder, vi virksomheder skal følge, men det næstbedste er at sikre, at vi kan få helt konkret hjælp til at overholde reglerne. Det savner jeg i dag.”

Dansk Erhverv mener

Dansk Erhverv mener, at formålet med et kontrolbesøg – uanset om det er anmeldt eller uanmeldt - bør være at vejlede virksomheder til at efterleve de gældende regler. For langt de fleste virksomheder ønsker at overholde loven og anerkender, at kontrolbesøg er godt og nødvendigt for at beskytte både forbrugere, borgere og virksomheder.

Det er samtidig uhensigtsmæssigt, at Sikkerhedsstyrelsen udsteder store bøder uden en konkret vurdering af sagens omstændigheder – herunder butikkens størrelse og forseelsens karakter. Da politiet ofte blot viderefører bøden, kan erhvervsdrivende ende med sanktioner, der ikke står mål med overtrædelsen. Sådanne bøder kan få alvorlige økonomiske konsekvenser.

Mindre bøvl - mere vækst: Sådan rammer regler og byrder danske virksomheder

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent
Handel

Betina Schiønning

Fagchef for Produktregulering og Håndhævelse