;

Synes du, det lyder svært at bygge et 45 meter højt tårn midt ude i en skov?

Så har du helt ret. Men ikke af de grunde, du nok først tænker på.

Før vi kommer til årsagerne, skal vi en tur i skoven ved Gisselfeld Kloster på Sydsjælland.

Her har Jesper Fischer Mathiesen og et lille hold ildsjæle bygget noget, der i dag tiltrækker besøgende fra hele verden: Camp Adventure.

Et sted, hvor du kan sove under stjernerne i hjemmebyggede luksustelte, balancere mellem trækronerne i klatreparken og bestige det ikoniske Skovtårn, der rager 45 meter op i himlen og er det højeste punkt på Sjælland.

For Jesper Fischer Mathiesen og hans kollegaer er det hverken svært at finde på nye ideer eller bygge dem – heller ikke et tårn på 45 meter. For både hoveder og hænder er skruet godt på.

Og gæsterne? De er heller ikke svære at få med ud i skoven. Sidste år lagde cirka 150.000 mennesker fra hele verden vejen forbi, og de 75 sovepladser er booket langt ud i fremtiden.

En jungle af regler
Nej, det svære er at navigere i den jungle af regler, som iværksætterne møder i skoven.

Bureaukrati og snørklede regler suger nemlig energi og ressourcer ud af virksomheden og har gennem tiden givet lyst til at smide håndklædet i ringen. Og Jesper Fischer Mathiesen er som tidligere frømand ellers vant til at håndtere udfordringer.

Et godt eksempel er reglerne om skiltning. Camp Adventure ligger ud til en statslig vej, men er også omgivet af kommunale veje. Det giver forskellige regler. Samtidig er det uhyre svært at få de kommunale og statslige myndigheder til at tale sammen. Det betyder, at det har taget flere år at få lov at sætte et skilt op, der viser gæsterne vej. Danmark skal ikke plastres til i skilte som en spansk ferieø, men for både virksomheder og gæsters skyld bør det være lettere at få tilladelse til at vise vej, forklarer Jesper Fischer Mathiesen.

Bureaukrati, langsommelige processer og et utal af regler trækker også tænder ud hos Ida Rasmussen, som er kommerciel direktør (og som alle andre ansatte: altmuligmand.) Hun nævner et eksempel: Virksomheden har efter tre år og en masse arbejdstimer fået medhold i en sag, der handlede om, hvorvidt virksomheden måtte have et hegn, der omkranser Skovtårnet. Og det er bare ét ud af mange bureaukratiske benspænd, som betyder, at virksomheden stort set bruger en fuldtidsstilling på at håndtere dem.

Opfordringen fra iværksætterne i skoven er derfor klar: Lug ud i regeljunglen og gør det lettere at drive virksomhed i Danmark.

Mindre bøvl - mere vækst: Sådan rammer regler og byrder danske virksomheder