Gemt

Hvor lang tid er danskerne villige til at pendle?

En analyse fra Dansk Erhverv viser, at tre ud af ti beskæftigede danskere maksimalt vil pendle halvanden time om dagen til arbejde, altså 45 minutter hver vej. Til sammenligning var det 43 pct. i en undersøgelse fra november 2018. Det tyder på, at danskerne er blevet mindre villige til at udvise geografisk mobilitet på arbejdsmarkedet.

Analyse

JULI 2021

Danskerne pendler 22 km i gennemsnit
Ifølge tal fra Danmarks Statistik pendler danskerne i gennemsnit 22 km til arbejde. Geografisk mobilitet på arbejdsmarkedet er vigtig, hvis arbejdskraften skal fordeles effektivt på tværs af landet, og hvis regionale flaskehalsproblemer skal undgås. Hvis en person mister sit job, kan der opstå en situation, hvor der er et relevant job ledigt et sted i landet, som kræver længere transporttid, end hvad man er vant til.

De færreste vil pendle mere end 45 minutter hver vej
Dansk Erhvervs analyse viser, at 29 pct. af danskerne er villige til at pendle op til halvanden time om dagen, altså 45 minutter hver vej. Til sammenligning svarede 43 pct. i Dansk Erhvervs undersøgelse fra 2018, at de var villige til en samlet transporttid på maksimalt halvanden time om dagen. Analysen viser også, at mænd er mere villige til at pendle i længere tid på arbejde end kvinder, og at der er en tendens til, at jo højere uddannelsesniveau man har, jo længere transporttid er man villig til at have. For flertallet ligger smertegrænsen for en samlet daglig transporttid til og fra arbejde på omkring halvanden time. Tre ud af ti beskæftigede danskere (29 pct.), vil maksimalt pendle halvanden time om dagen til arbejde, altså 45 minutter hver vej.

Hvor lang tid er danskerne villige til at pendle

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Økonom