Gemt

Udenlandsk arbejdskraft har stor værdi for dansk økonomi

Udenlandsk arbejdskraft bidrog med 210 mia. kr. til dansk BNP i 2021. Dertil bidrog udenlandsk arbejdskraft med 15 mia. kr. til de offentlige finanser.

Analyse

NOVEMBER 2022

Udenlandsk arbejdskraft løfter Danmarks BNP med 210 mia. kr.
Udenlandsk arbejdskraft er en stor gevinst for dansk økonomi. Beregninger fra Dansk Erhverv på baggrund af tal fra Finansministeriet og Jobindsats.dk viser, at i 2021 løftede udenlandsk arbejdskraft Danmarks BNP med 210 mia. kr. (2021-priser). Det er et markant bidrag, som svarer til mere end 8 pct. af Danmarks BNP.

Der er sket en kraftig vækst i bidraget til BNP fra udenlandsk arbejdskraft. I 2008 løftede udenlandsk arbejdskraft Danmarks BNP med 95 mia. kr. Det betyder, at bidraget til BNP er steget med intet mindre end 121 pct. siden 2008.

Bidrager med 15 mia. kr. til de offentlige finanser
Udenlandsk arbejdskraft har også et markant positivt bidrag til de offentlige finanser. I alt har indvandrere, der opholder sig i Danmark, fordi de har et job, et positivt nettobidrag til de offentlige finanser på 15 mia. kr. (2018-priser). Udenlandsk arbejdskraft i Danmark har et positivt nettobidrag, når de betaler mere til statskassen i form af skatter og afgifter end de trækker på de offentlige finanser ved fx offentlig service.

Udenlandsk arbejdskrafts positive nettobidrag til de offentlige finanser svarer til at finansiere 25.000 fuldtidsansatte sygeplejersker.

Personer, der kommer til Danmark fra EU og EØS for at arbejde, giver samlet et positivt netto-bidrag på knap 10 mia. kr. Det svarer til et nettobidrag på 132.000 kr. per helårsperson, der er i Danmark.

Det største positive nettobidrag per helårsperson giver personer, der kommer til Danmark på beløbsordningen eller fast-track ordningens beløbsordning. De personer bidrager i gennemsnit med 304.000 kr. Det samlede nettobidrag fra gruppen er knap 4 mia. kr.

De øvrige erhvervsrelaterede ordninger som fx positivlisten og forskere giver hvert år et positivt nettobidrag på 2 mia. kr. til de offentlige finanser, hvilket svarer til 113.000 kr. per helårsperson.

Udenlandsk arbejdskraft har stor værdi for dansk økonomi

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil