; ;
Gemt

Julehandelsprognose 2023

I en ny prognose ventes detailsalget i julemånederne at runde 91 mia. kr. i 2023. Det er lavere inflation, tiltagende lønvækst samt øget forbrugertillid, der ventes at få detailsalget til at stige i år.

Analyse

DECEMBER 2023

Ovenpå en svær julehandel i 2022, der var tynget af høj inflation og lav forbrugertillid, venter vi, at detailsalget i julemånederne vil stige i 2023 og genvinde en del af det tabte. Vi venter, at detailsalget i november og december i år vil runde 91 mia. kr., hvilket svarer til en stigning på knap 4 pct. Det er blandt andet den lavere inflation, tiltagende lønvækst samt øget forbrugertillid, som ventes at hjælpe julesalget på vej i år.

Danskerne har i løbet af de senere år oparbejdet en stor opsparing, der kan være med til at holde hånden under julesalget. I den modsatte retning er de kraftige rentestigninger med til at trække ned. Det ventes dog ikke at være i et omfang, der samlet set sender julesalget ned.

I 2023 venter vi derfor, at detailsalget i julemånederne stiger med ca. 2 pct., når der tages højde for prisudviklingen. Det kommer ovenpå en stor tilbagegang på mere end 8 pct. i 2022. Prisstigningerne i år ventes at være i størrelsesordenen knap 2 pct., hvilket er markant lavere end sidste år, hvor prisstigninger var hele 9,1 pct.

Der er gode grunde til forhåbninger om fremgangen i julesalget. I oktober var forbrugerprisinflationen i Danmark på bare 0,1 pct. Det er markant anderledes situation end i til julen 2022, hvor inflationen toppede på hele 10,1 pct. i oktober. Den lavere inflation skyldes i høj grad lavere energipriser, men vi kan nu også begynde at se mere afdæmpede prisstigninger generelt.

Den lavere inflation er godt nyt op til jul. Den aftagende inflation kombineret med tiltagende lønvækst gør, at lønmodtagerne oplever pæn reallønsvækst. Det står i skærende kontrast til julesalget i 2022, hvor lønmodtagerne oplevede et markant faldt i reallønnen.

Juleprognose 2023

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil