; ;
Gemt

Udenlandske life science-virksomheder løfter i Danmark

Danmark har en markant styrkeposition indenfor life science . 317 udenlandske virksomheder er en vigtig del af den danske life science-klynge. 26 pct. af årsværk i life science-branche er ansat i de udenlandske virksomheder. Desuden giver de udenlandske life science-virksomheder et vigtigt bidrag til de offentlige finanser.

Analyse

DECEMBER 2023

Life science-branchen, der omfatter virksomheder inden for det farmaceutiske, bioteknologiske og medicinske, spiller en afgørende og voksende rolle i den danske økonomi. Blandt disse virksomheder findes 317 udenlandske life science-virksomheder, der har etableret sig i Danmark.

Dansk Erhverv har i denne analyse foretaget en undersøgelse af den økonomiske betydning af udenlandske life science-virksomheder for Danmark. Resultaterne af analysen understreger, at virksomhederne er et værdifuldt aktiv for landet på flere fronter.

Analysen viser blandt andet, at:

  • I 2021 var 12.800 årsværk ansat i udenlandske life science-virksomheder i Danmark, hvilket er 68 pct. mere end for ti år siden.
  • Derudover er 13.300 årsværk i andre virksomheder knyttet til de udenlandske life science-virksomheder ved at være ansat hos en underleverandør.
  • Det betyder, at i alt er 26.000 årsværk i Danmark direkte eller indirekte knyttet til de udenlandske life science-virksomheder.
  • De udenlandske life science-virksomheder betalte 1,6 mia. kr. i selskabsskat i 2020. Deres medarbejdere betalte 3,0 mia. kr. i personskat, en samlet overførsel på 4,6 mia. kr. til statskassen. Dertil kommer en række andre positive bidrag til de offentlige finanser, som ikke er omfattet af denne analyse. Det er blandt andet ejendomsskatter, dækningsafgifter og moms samt positive virkninger på offentlige finanser.
  • Selskabsskattebetaling pr. årsværk var 138.600 kr. i 2020 hos de udenlandske life science-virksomheder. Det var tre gange højere end gennemsnittet i den danske privatsektor. Det vidner om en høj produktivitet, og gør dem særdeles attraktive for den danske statskasse.

Udenlandske life science-virksomheder løfter i Danmark

pdf

Download

Kontakt

Sundhed og Life Science

Sarah Lindegaard

Chefkonsulent
Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil