Gemt

Store fremtidige rekrutteringsudfordringer blandt EU-lande

Frem mod 2030 bliver der i EU 8,4 mio. færre personer mellem 20 og 65 år på grund af demografisk modvind. Det vil gøre det sværere at rekruttere arbejdskraft fra EU-landene.

Analyse

FEBRUAR 2023

Udenlandsk arbejdskraft er en stor gevinst for dansk økonomi, og især arbejdskraft fra EU-landene har stor betydning. I november 2022 er 199.000 jobs i Danmark besat af arbejdskraft fra EU-landene, hvilket svarer til ca. 6,7 pct. Det er markant mere end for ti år siden, hvor 98.000 jobs i Danmark var besat af arbejdskraft fra EU-landene.

Demografisk modvind i mange EU-lande
Virksomhederne har i dag store udfordringer med mangel på arbejdskraft, men der er ikke umiddelbart udsigt til en løsning fremadrettet. Mod 2030 vil Danmarks arbejdsstyrke ifølge Finansministeriet skrumpe med 35.000 personer.

Når virksomheder ikke kan skaffe hænder i Danmark, kan de kigger til udlandet. Det har været en del af forklaringen på den store tilgang af udenlandsk arbejdskraft. De kommende år bliver det sværere at rekruttere arbejdskraft fra udlandet, fordi der er demografisk modvind i mange af de lande, hvor vi rekrutterer meget arbejdskraft. Den demografiske modvind er stor i Europa, hvor der bliver flere ældre, mens der bliver 8,4 mio. færre personer iden arbejdsdygtige alder mellem 20 og 65 år. Det svarer til en  tilbagegang på 3,1 pct.

Størst demografisk modvind i vigtige EU-lande
Alene i Polen, Rumænien og Tyskland, der er de tre lande, hvorfra vi rekrutterer mest arbejdskraft, er der udsigt til 5 mio. færre personer i den arbejdsdygtige alder frem mod 2030. Det er en tilbagegang på hele 5,9 pct. I Polen ventes en tilbagegang på 1,3 mio. personer svarende til 5,7 pct. Der er udsigt til 2,8 mio. færre personer i den arbejdsdygtige alder svarende til 5,6 pct. Der er udsigt til endnu større fald i Litauen og Rumænien, hvor antallet af personer i den arbejdsdygtige alder ventes at falde med hhv. 13,7 pct. og 7,5 pct.

Der er i dag 18.300 svenskere, der arbejder i Danmark. Det gør det til et af de fem europæiske lande, hvor Danmark rekrutterer flest medarbejdere. I Sverige er der udsigt til 4,9 pct. flere personer i den arbejdsdygtige alder. Når der i fremtiden bliver færre hænder i den arbejdsdygtige alder i mange af de lande, hvor danske virksomheder i dag rekrutterer arbejdskraft, bliver det endnu sværere for danske virksomheder at rekruttere arbejdskraft. Vi har endnu kun set toppen af de udfordringer, som virksomheder kommer til at møde.

Store fremtidige rekrutterings-udfordringer blandt EU-lande

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil