; ;
Gemt

Grænsehandel og illegal handel 2023

Dansk Erhverv undersøger hvert år danskernes grænsehandel og illegal handel gennem en befolkningsundersøgelse. Denne undersøgelse viser at 1,2 mio. husstande grænsehandler mindst en gang om året. Særligt nydelsesmidlerne som sodavand, øl, slik, vin og chokolade driver danskerne over grænsen. Næsten 340.000 husstande køber illegalt indførte nydelsesmidler,

Analyse

APRIL 2024

Danmark har et skatte-, moms- og afgiftsniveau, der er blandt verdens højeste, og det danske forbrugsbeskatningsniveau lægger et stort pres på den danske økonomi, hvilket ikke mindst kommer til udtryk gennem en udbredt grænsehandel, såvel i fysiske butikker som på nettet.

Konsekvensen er, at de summer danskerne grænsehandler for, medfører en konkurren- ceforvridning, der har store konsekvenser for de danske handelsvirksomheders mulighed for at drive deres forretning.

Dansk Erhvervs analyse af grænselukningen i foråret 2020 viser også, at danske butikker går glip af en årlig meromsætning på mellem 3,5 og 5,8 mia. kr. på nydelsesmidler på grund af den høje grænsehandel.

Selvom en række afgifter er blevet reduceret, senest pr. 1. april 2019, hvor afgifterne på øl og vin blev nedsat, kæmper de danske virksomheder fortsat med en række høje afgifter og med grænsebutikkernes omgåelse af både den europæiske emballageregulering og den tyske pantlovgivning.

Danske virksomheder er med andre ord særdeles konkurrenceudsat, og det er nødven- digt at sikre danske virksomheder bedre rammevilkår, herunder at tage et opgør med det høje danske afgiftsniveau, for at trække omsætning og arbejdspladser hjem til Danmark.

Derfor undersøger Dansk Erhverv hvert år danskernes grænsehandel og illegale handel gennem en befolkningsundersøgelse. Resultaterne ses i denne rapport.

God læselyst!

Grænsehandel og illegal handel 2023

pdf

Download

Kontakt

Handel

Tina Buur Johnsen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil
Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom