; ;

Dansk Erhvervs analyse af kvindelige iværksættere viser, at der er kommet flere kvindelige iværksættere over de seneste år, men kvinder repræsentere fortsat blot en fjerdedel af iværksættere i Danmark. Samtidig modtager kvindelige iværksættere, en forsvindende lille del af kapitalen. 

For det er kun 8 pct. af kvinderne i den danske befolkning, som er nye iværksættere, og det er under OECD-gennemsnittet på 9,3 pct. Trods en stigning på 20 pct. målt i antallet af kvindelige iværksættere fra 2014 til 2020, så er andelen af iværksættere i Danmark, der er kvinder, stadig blot 27 pct. Hele 39 pct. Af danske kvinder under 30 år mener selv, at den største barriere for at blive iværksætter er, at de mangler de rette kompetencer. Det kan vi løse ved at blive bedre til at fremhæve kvindelige rollemodeller. Og 19 pct. af  iværksættere har en kvindelig rollemodel i 2023. Det er en solid stigning fra 2021, hvor tallet var blot 8 pct.

Der er også fortsat store barrierer for kvindelige iværksættere på kapitalmarkedet. Kun 0,1 pct. af investeringer i Danmark går til startups med kun kvindelig stiftere, og 10,8 pct. går til startups med både mandlige og kvindelige stiftere. det vil sige, at 89,1 pct. af alt kapital går til startups udelukkende med mandlige stiftere.

På trods af at kvinder kun får en lille del af kapitalen, så er de gode til at få noget ud af pengene. 100 kr. investeret i en startup med  kvindelige stiftere giver 25 pct. større omsætning sammenlignet med virksomheder med mandlige stiftere.

Dansk Erhverv foreslår bl.a., at:

  • Iværksættere på deltidsbarsel skal kunne modtage tilskud til privat børnepasning med mere fleksibilitet. 
  • Iværksættere på fuldtidsbarsel skal have lov til at arbejde op til fem timer om måneden, så iværksættere ikke føler sig kriminelle, hvis de fx ringer til revisoren.  
  • Nye iværksættere skal nemmere kunne få udbetalt barselsdagpenge ved at kunne benytte en referenceperiode på op til fem år. 

Læs mere i Dansk Erhvervs iværksætterpolitik: Verdens Bedste Iværksætterland.

Se nærmere om Dansk Erhvervs aktiviteter og analyser om kvindelige iværksættere nedenfor.

Andre relevante fokusområder