Gemt

Den offentlige indkøbsmuskel skal bidrage til den grønne omstilling

31. august 2020

Dansk Erhverv har netop offentliggjort en ny politik med en række forslag til, hvordan det offentlige igennem sine indkøb kan understøtte den grønne omstilling. Forslagene bidrager også til at skabe både vækst og grøn innovation i Danmark.

Med årlige offentlige indkøb for 380 mia. kr., svarende til 17 procent af vores BNP, kan staten, kommunerne, regionerne og offentlige virksomheder i samarbejde gøre en markant forskel for den grønne omstilling.

Det fortæller Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv.

”Det offentlige er med sin store indkøbsmuskel et enormt vigtigt område at kigge på, når vi skal reducere Danmarks udledning af CO2,” siger han.

Med klimaloven har Danmark en målsætning om at reducere CO2-udledningerne med 70 procent i 2030. Men der er i dag ingen direkte krav til, at den offentlige sektors indkøb skal bidrage. I stedet er brugen af grønne krav i høj grad baseret på frivillighed.

Derfor foreslår Dansk Erhverv blandt andet, at der formuleres mål og krav til den offentlige sektors indkøb.

”Vi mener, at der skal stilles helt konkrete krav til det offentliges indkøb. Det er vigtigt, at der i udbudsrunder konkurreres på at levere den mest klimarigtige løsning,” siger han.

Morten Jung peger på, at det private erhvervsliv har indgået 13 officielle klimapartnerskaber, og han opfordrer til, at det offentlige lader sig inspirere og gør det samme.

”Jeg ser gerne, at det offentlige også bidrager og fastsætter et bindende mål for sin reduktion af CO2 på deres indkøb,” siger han.

Stort potentiale for grøn innovation

Udover at gøre en forskel for klimaet, vil mål og krav til det offentliges indkøb også være med til at drive markedet i en grønnere retning og på sigt være med til at skærpe den danske konkurrenceevne, forklarer Morten Jung.

”Hvis virksomhederne konkurrerer om, hvem der laver de mest klimavenlige løsninger, så bliver innovation automatisk en del af udbudsrunderne. Det vil bidrage til mere grøn nytænkning, som vi også kan få en international konkurrencefordel ud af,” siger han.

Og alt tyder også på, at de danske virksomheder bakker op. En ny medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 75 procent af virksomhederne hilser krav til klima og miljø velkommen, når det offentlige køber ind.

Læs mere: Virksomheder er klar til grønne krav i offentlige udbud

Morten Jung understreger dog også, at det er vigtigt, at der bruges den samme tommestok til at sikre ensartede og solide klimastandarder og metoder til klimaberegningerne

I den forbindelse foreslår Dansk Erhverv, at der udvikles en positivliste, der sikrer ensartede beregninger på tværs af både landegrænser, private virksomheder og den offentlige sektor.

Læs alle Dansk Erhvervs forslag og baggrund for forslagene her:

Grønne og klimarigtige offentlige indkøb 2020

pdf

Download

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil