Gemt

Regler for salg af mundbind

05. august 2020

Fra lørdag d. 22. august bliver det obligatorisk at bruge mundbind eller visir i den kollektive trafik i hele landet. Hvis din virksomhed vil sælge mundbind, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken type mundbind du sælger, og hvordan du markedsfører dem.

Som følge af den stigende smittetryk i Danmark har regeringen indført krav om mundbind eller visir i den kollektive trafik døgnet rundt, jævnfør bekendtgørelse om krav om mundbind m.v. i kollektiv trafik m.v.

Ved mundbind forstås engangsmundbind eller stofmundbind, der dækker næse og mund, og som er fæstnet med snor, elastik eller lignende bag ørerneeller bag hovedet og er tætsluttende omkring ansigtet.
Ved visir forstås skærme af plastik, der dækker øjne, næse og mund, men som ikke er tætsluttende omkring ansigtet.

Hvis din virksomhed vil sælge mundbind, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken type mundbind du sælger (stofmundbind eller medicinsk udstyr), og hvordan du markedsfører dem.

Stofmasker er ikke medicinsk udstyr
Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan ansigtsmasker og mundbind, der er syet af stof, ikke betragtes som medicinsk udstyr, medmindre de er testet og mærket ud fra de gældende standarder. Det er ikke ulovligt at sælge maskerne, men der må ikke reklameres med, at de yder nogen beskyttelse mod for eksempel coronavirus.

Hvis du vil sælge stofmasker, der ikke er testede og CE-mærkede som medicinsk udstyr, skal du gøre opmærksom på det i din markedsføring. Kunden skal være klar over, at maskerne ikke er værnemidler/medicinsk udstyr og dermed ikke yder den beskyttelse, som et værnemiddel normalt ville. Disse krav gælder, uanset om du sælger maskerne eller vil forære dem væk.

Læs mere om ansigtsmasker og mundbind af stof på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside: Ansigtsmasker og mundbind af stof er ikke værnemidler.

Medicinsk udstyr skal være CE-mærket
Mundbind, der er medicinsk udstyr (typisk kendt som operationsmundbind, kirurgiske masker eller engangsmundbind), skal være CE-mærkede ligesom alt andet medicinsk udstyr, og der skal være en brugervejledning på dansk. Det skal tydeligt fremgå af pakken, hvem der er fabrikant, altså hvem der laver udstyret og er ansvarlige for, at det lever op til gældende krav.

Mundbind, der er klassificeret som medicinsk udstyr, er ofte hvide og blå trelagsmundbind med bindebånd eller øreelastikker og er beregnet til engangsbrug. Alt efter filtreringsevne kan de hedde type I, type II eller type IIR. Man må ikke sælge mundbind uden original emballage, og CE-mærket skal fremgå af produktets emballage.

Læs mere om mundbind, der er medicinsk udstyr, på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside: Information til virksomheder om mundbind.

Oversigt: Ansigtsmasker med fejl eller mangler
Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med, om de værnemidler – for eksempel ansigtsmasker – som er til salg på det danske marked, lever op til lovgivningens sikkerhedskrav.

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du få et overblik over de masker, der er blevet undersøgt, og som ikke lever op til reglerne. Oversigt: Ansigtsmasker med fejl eller mangler.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Markedschef
Medarbejderprofil
Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer