; ;
Gemt

Vigtig dom: Amazon har et ansvar for produkter på deres markedsplads

17. august 2020

Den amerikanske gigant har tidligere haft held til at frasige sig ansvaret for fejlbehæftede produkter, der bliver solgt på markedspladsen, men den går ikke længere, slår en ny dom fra Californien fast. Det kan få store konsekvenser for Amazon.

”Det er ikke vores problem eller ansvar. Vi stiller bare en markedsplads til rådighed.”

Nogenlunde sådan har forklaringen lydt fra Amazon, når der er opstået problemer med varer, som bliver solgt af eksterne sælgere via Amazon Marketplace.

Den forklaring er tidligere blevet godtaget, men nu går den ikke længere. Det slår en dom fra Californien fast.

Sagen drejer sig om et batteri i en computer, der brød i brand og gav køberen tredjegradsforbrændinger.  Sælgeren var Lenoge Technology HK Ltd, men fordi batteriet lå på Amazons lager og blev sendt af sted af Amazon, som også stod for indkrævningen af betaling og tog en del af købssummen, så var den amerikanske gigant så involveret i salget, at Amazon ikke bare var ansvarsfri mellemmand men en aktiv del af salget, vurderer retten.

Vigtig at markedspladserne tager ansvar – for butikker og kunders skyld

Dommen er ifølge FDIH’s chef for public affairs, Henrik Theil, enorm vigtig, da den rammer direkte ned i europæiske diskussioner om netop markedspladsernes ansvar for de produkter, der bliver solgt på dem.

Markedspladserne snupper en stadig større del af salget, og der er desværre også rigtig mange sager med farlige og sundhedsskadelige produkter, der bliver solgt hos eksempelvis Amazon og Wish.

”Vi mener ikke, at markedspladserne bare kan fraskrive sig ansvaret, fordi de dermed mister incitamentet for at fjerne de her sundhedsfarlige produkter fra markedspladsen. Det er unfair overfor kunderne, der – som sagen viser – risikerer skader. Men det er i høj grad også unfair for de mange butikker, der bruger mange ressourcer på at overholde lovgivningen, og som samtidig kan se, at sælgere fra eksempelvis 3.verdenslande oversvømmer markedspladserne med billige, farlige og ulovlige produkter.”

Henrik Theil håber, at dommen både vil sætte pres på Amazon og andre platforme og den europæiske lovgivning.

”Forhåbentlig bliver dommen en katalysator for at sikre en mere fair konkurrence. Vi tager den i hvert fald med ind de fremtidige diskussioner, vi skal have i E-commerce Europe.”  

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fdih.dk.

Kontakt

Digital Handel

Carsten Rose Lundberg

Fagchef for digital handel
Medarbejderprofil