; ;
Gemt

Vi løfter i flok: Netværk for kvindelige iværksættere og rollemodeller

09. december 2020

Dansk Erhverv har skudt gang i et nyt netværk for kvindelige iværksættere og rollemodeller i samarbejde med blandt andre KvindeKompagniet og Nordic Female Founders. 

Det nye netværk sker blandt andet i samarbejde med KvindeKompagniet, som producerer podcasts om ambitiøse iværksætterkvinder og stifterne bag Nordic Female Founders, Mia Wagner og Anne Stampe Olesen. Første møde blev afholdt den 1. december for 40 kvindelige iværksættere og erhvervsledere hos Dansk Erhverv.

Netværket er målrettet kvindelige iværksættere og har til formål at synliggøre rollemodellerne og løfte andelen af kvinder i iværksætteri og virksomhedsledelse. Netop manglen på rollemodeller bliver af flere forklaret som én af årsagerne til den lave andel af kvindelige iværksættere. Konsekvensen er, at ikke kun iværksættermiljøet, men også samfundet, går glip af idéer, talent og diversitet.

Netværket vil give erfarne, kvindelige iværksættere mulighed for sparring i et fortroligt rum og vil to gange årligt afholde events sammen med unge og mindre erfarne iværksætterkvinder.

Ved at etablere et fællesskab, der samler erfarne iværksætterkvinder og nyetablerede selvstændige, bliver der skabt et miljø, hvor man kan opnå input, sparring og inspiration til at løse de udfordringer, man møder som ny iværksætter. Netværket giver taletid til eksperter, unge rising stars og erfarne iværksættere, der alle deler troen på, at kvindelige iværksættere kan spille hinanden bedre i et miljø, hvor de – indtil videre – er i undertal.

image140bc.pngBrian Mikkelsens budskab var klart: Selvstændighedskultur og gode ideer kender ikke køn.

Ved det første møde i netværket blev der diskuteret en lang række temaer som arbejdet med funding og investorer, overgangen fra solo-selvstændig til leder af en virksomhed i vækst, balancen mellem arbejdsliv og privatliv, herunder barsel, og inspirerende succeshistorier.

Det er vigtigt at skabe et rum til både succes og fiaskoer, hvor de, der fortæller historien, er nogle man kan spejle sig i, mener Josefine Volqvartz, der er succesfuld iværksætter og founder af Inspire Film og KvindeKompagniet: ”Der er heldigvis kommet mere fokus på kvindelige iværksættere i Danmark, men der er fokus på meget få, og de får en slags rockstjernestatus. Det betyder, at man gør iværksætteri til noget næsten uopnåeligt. Vi kan gøre iværksætteri mere tilgængeligt, hvis vi i stedet sætter fokus på de historier og kvinder, som folk ikke har hørt om. Det skal være nogle, man kan spejle sig i, og det er netop ambitionen med KvindeKompagniet at tage ordet og give det videre til de mange seje rollemodeller, der allerede er derude,” fortæller hun.

Josefine, der har boet en lang årrække i udlandet, fik sig en overraskelse, da hun vendte hjem til Danmark: ”Vi går rundt og tror, at vi er et foregangsland, når det kommer til ligestilling, men da jeg kom hjem til Danmark, oplevede jeg, at det ikke er tilfældet.” Josefine tænker særligt på kvinder, der vælger at blive iværksættere – eller manglen på samme: ”Jeg kan se, at der er en masse talent derude, men at de ikke bliver hørt og ikke får lov til at inspirere andre nok. Jeg vil gerne vise, at der er mange dygtige kvindelige iværksættere, og deres historie kan forhåbentligt bidrage til, at andre finder ud af, at det ikke er så kompliceret at blive iværksætter, som man tror,” siger Josefine Volqvartz.

Ved lanceringen af netværket holdt Dansk Erhvervs chefkonsulent for iværksætteri, Jasmina Pless, oplæg om en ny analyse fra Dansk Erhverv. Analysen viser, at startups med kvindelige stiftere outperformer trods lav finansiering. Det er netop de skæve kapitalinvesteringer, som Jasmina Pless bider mærke i. Derfor er Dansk Erhverv glade for at kunne facilitere netværket for kvindelige iværksættere og rollemodeller. Der skal nemlig mere fokus på øget diversitet i iværksættermiljøet: ”Det er vigtigt, at de udfordringer som kvindelige iværksættere møder påtales. Vi har lang vej endnu, når det kommer til lige balance mellem mænd og kvinder i iværksættermiljøet. Uden opstartsvirksomheder med kvinder i spidsen er der stor risiko for, at vi går glip af dyrebar nytænkning og innovation. Uudnyttet potentiale betyder derfor tab i Danmarks velstand. Tabt konkurrenceevne sætter et land flere kilometer tilbage i en stadig stigende globaliseret verden. Det kan vi gøre bedre,” udtaler Jasmina Pless.

Styregruppen for Dansk Erhvervs netværk for kvindelige iværksættere og rollemodeller består af:

  • Dansk Erhverv (Jasmina Pless, chef for iværksætterpolitik)
  • Nordic Female Founders (stiftere, Mia Wagner og Anne Stampe Olesen)
  • KvindeKompagniet (stifter Josefine Volqvartz og bestyrelsesmedlem Henriette Kinnunen, samt Anne-Mette Bro Jöhncke og Lisbeth Odgaard Madsen)

Vil du vil vide mere om netværket, kan du kontakte Jasmina Pless

Du kan læse nærmere om Dansk Erhvervs medlemskab for iværksættere her.