; ;
Gemt

Vi mangler internationale regler mod svindlere

28. februar 2020

Kopiering af gode netbutikker og fusk er muligt, fordi der mangler fælles regler mod svindlere. Dansk netbutik kæmper for at få stoppet fup-udgave af sig selv, der sælger mundbind mod Coronavirus for millioner

Den danske netbutik PROcare ”modtager” store ordrer på ansigtsmasker mod Corona-virus, men desværre går ordrerne og pengene til en fupudgave med .com-domæne, så danskerne får kun de frustrerede kunder, klagerne og den dårlige omtale. PROcare sælger hjælpemidler, men mundbind er ikke en del af sortimentet. 

”Det er vildt frustrerende, at kriminelle kan slippe afsted med sådan et nummer. Når siden hostes uden for Danmark, hvor reglerne er forskellige fra de danske, så bliver det rigtigt svært at få sat en stopper for aktiviteterne. E-handel på kryds og tværs af grænserne kræver også, at regler og sanktioner skal fungere internationalt, siger tidl. public affairschef Henrik Theil, FDIH.  

I den konkrete sag har svindlerne kopieret navnet men tilføjet et ”aps”, så det er gået fra ”Procare.dk” til ”Procareaps.com”. Adresse, CVR-nr mm er kopieret fra den danske hjemmeside, mens henvisning til hovedkontoret peger på et britisk medicinalfirma. Kontaktmailen er dog en gmail, og telefonnummeret er et  dansk mobilnummer, så svindlerne kan svare kunderne på første henvendelse. Der er dog ingen varer på hylderne, og klagerne ender så ofte hos det danske firma.  

Som at løbe panden mod en mur 

Trods anmeldelse til dansk politi og henvendelser til det amerikanske hostingselskab GoDaddy, så sker der ingenting til stor frustration for både PROcare og deres samarbejdspartner WEB2MEDIA. 

Vi har selvfølgelig fået blacklistet svindlerne på alle kanaler og været i kontakt med deres amerikanske hostingudbyder, men så længe GoDaddy afviser det som en copyright-sag med misbrug af navn, fortsætter bedrageriet ufortrødent, siger Kim V. Jørgensen, WEB2MEDIA.  

PROcare får ødelagt sit image ved misbrug af navn og adresse, men det rækker ikke til en lukning. Så det er op til kunderne, der har tabt penge på svindlen at anmelde sagerne, så politiet på den baggrund kan begære siden lukket.  

Hele forløbet opleves som at løbe panden mod en mur, mens firmaer fra hele verden bestiller ansigtsmasker for millioner af kroner.  

”Det er en potentiel bombe under international e-handel, at man kan slippe afsted med den slags uden øjeblikkelig offentlig indgriben. Når en svindelside har en udenlandsk udbyder, som det er tilfældet her, kommer den danske lovgivning til kort. Vi må have nogle internationale sanktioner”, siger WEB2MEDIAs direktør Kim V. Jørgensen. 

”Uanset nationale juridiske forskelle, så bør det sikres, at svindel som dette kan stoppes hurtigt og effektivt gennem Interpol. Den stigende netsvindel øger kravet om mulighed for hurtig reaktion, som de nuværende regler ikke kan levereVi vil nu tage sagen op politisk,” siger Henrik Theil.  

Hvad gør du, hvis du får misbrugt dit .dk-domænenavn?  

Danmark står DK Hostmaster for administrationen af .dk-domænet. FDIH har spurgt juridisk chef Henriette Vignal-Schjøth om, hvordan man her håndterer en tilsvarende sag om .dk-domæner:

  • I Danmark har vi Klagenævnet for Domænenavne, som man kan klage til, og som har til opgave at afklare om et .dk-domænenavne anvendes i strid med god domænenavnsskik. Nævnet har en sagsbehandlingstid på 5-6 måneder, og det koster kun 500 kr. i klagesagsgebyr. Se nærmere: www.domaeneklager.dk  
  • I nogle få åbenlyse, alvorlige og hastende tilfælde vil DK Hostmaster kunne suspendere og slette et .dk-domænenavn, der anvendes uretmæssigt. Dette er i praksis mest relevant i tilfælde af typosquattingSe nærmere om klage til DK Hostmaster. 
  • Dette omfatter i punkt 9.2 tilfælde, hvor DK Hostmaster modtager dokumentation for en åbenbar risiko for økonomisk kriminalitet, der involverer forvekslingsrisiko med en andens domænenavn, navn, logo, varemærke eller andet kendetegn, og hvor forholdene taler for, at man ikke kan afvente f.eks. en byretskendelse om forbud eller påbud.  

Alle kriterierne skal være opfyldt, og det er jo fordi DK Hostmaster hverken er kompetent til at vurdere om en hjemmeside er ulovlig eller skal fungere som et alternativ til det almindelige retshåndhævelsessystem, herunder dets beskyttelse af retssikkerheden. 
 
Suspension og sletning af et domænenavn indebærer, at brugere får vanskeligere ved at finde vej til en hjemmeside, og at alle mail-adresser til domænenavnet holder op med at fungere. DK Hostmaster kan ikke lukke eller fjerne en hjemmeside; dette er kun teknisk muligt hos hjemmesideejeren eller det webhostingfirma, der har hjemmesiden lagret på sine servere. 

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fdih.dk.

Kontakt

Digital Handel

Henrik Theil

Chefkonsulent