Gemt

48 mio. amerikanere har nu været forbi ledighedskøen under viruskrisen

Offentliggjorte tal viser, at 1,48 mio. amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge.

Nyhed

25. juni 2020

Det betyder, at knap 48 mio. amerikanere nu har været forbi ledighedskøen siden marts måned. Det svarer rundt regnet til 30% af den amerikanske arbejdsstyrke. Det er vanvittigt højt niveau, der viser at virusudbruddet har ramt den amerikanske økonomi på en måde vi aldrig har set tidligere.

Selv om de ugentlige ledighedstal fortsat ligger på et meget højt niveau, så er der små lyspunkter. Vigtigst, så stiger ansøgningerne om arbejdsløshedsunderstøttelse langt fra så voldsomt som tidligere. Det antal er nu stødt faldet til 1,5 mio. amerikanere over de seneste 12 uger.

Dertil er der også tegn på, at antallet af gentagne ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelser så småt er begyndt at falde igen. Antallet af gentagne ansøgninger faldt således med 767.000 personer til 19.522.000 personer. Faldet er dog langt fra imponerende og antallet af gentagne ansøgninger om understøttelse må fortsat siges at befinde sig på et nærmest vanvittigt højt niveau.

Ledighedskøen vil kun langsomt blive forkortet
Som tingene ser ud nu, så er der desværre udsigt til at ledighedskøen kun langsomt vil svinde ind igen. Usikkerheden er fortsat stor, og såvel forbruget som investeringerne vil formentlig kun gradvist komme til hægterne igen. Dertil vil flere brancher inden for bl.a. hotel- og restaurationsbranchen fortsat være voldsomt tynget af virusudbruddet. Endelig så er der desværre tegn på at smittetrykket er kraftigt stigende en lang række stater.

Langsom genopretning af den amerikanske økonomi vil ramme den danske eksport
USA er vores største eksportmarked, og sidste år rundede eksporten af varer og tjenester et rekordniveau på knap 155 mia. kr. Det betyder, at op imod 80.000 danske jobs er direkte afhængige af eksporten til USA. En længerevarende økonomisk nedtur i USA vil derfor også ramme den danske eksport hårdt og koste danske jobs. Hvor stor eksportnedgangen ender med at blive er usikkert, men en samlet nedgang i eksporten til USA i år på op i mod 7-10% kan desværre ikke udelukkes på nuværende tidspunkt.

 

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil