; ;
Gemt

Detailsektoren er fortsat nervøse trods rekordfremgang i salget i maj

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at detailhandlens sammensatte konjunkturindikator steg fra -15 i maj til -2 i juni.

Nyhed

29. juni 2020

Dermed er detailhandlens forventninger nu steget til samme niveau som før coronakrisen ramte dansk økonomi. Stigningen skal ses i sammenhæng med, at salget generelt er øget i takt med at en række restriktioner for detailhandlen blev lempet d. 11. maj.

Når det er sagt, så har detailhandlens forventninger slet ikke kunne følge trop med den store stigning vi så i detailsalget i maj. Detailsalget sprang i vejret med hele 9,4% fra april til maj, hvilket er den største stigning der nogensinde er registreret. Det indikerer desværre, at den store stigning i salget i maj var en engangsforestilling som detailsektoren ikke forventer bliver gentaget hen over sommeren. Det er en forventning som vi deler. Den store fremgang i detailsalget i maj skyldes i høj grad at omsætningen mange steder steg fra et meget lavt niveau, og at mange danskere formentlig havde et opsparet købsbehov efter nedlukningen. Ser vi fremad hen over sommeren, så er der desværre udsigt til en mere beskeden fremgang i detailsalget, der i periode ligefrem kan falde.

Man skal derfor også passe på med at få armene for højt oppe over hovedet på baggrund af mandagens ellers fine fremgang i detailhandlens konjunkturindikator. Det er selvfølgelige rigtig positivt, at blødningen i salget er stoppet, men det ændre desværre ikke ved at salget mange steder fortsat er meget presset af coronakrisen.

Det er derfor også supervigtigt, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge nu sker så hurtigt som muligt. Erfaringerne viser desværre, at man først ser en tydelig forbrugseffekt når danskerne får pengene i hånden. Det er derfor ikke uproblematisk, at penge måske først blive udbetalt i efteråret. Det er derfor også vores håb, at regeringen finder en løsning, så feriepengene kan bliver udbetalt så hurtigt som muligt. Det er super vigtigt at vi får sparket gang i privatforbruget inden eksporten som ventet begynde at falde mere tydeligt hen over sommeren og efteråret. Sker det ikke så risikerer vi at dansk økonomi går helt i stå.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil