Gemt

Rekordfald i virksomhedernes salg kalder på en stor "sommerpakke" fra regeringen

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik fredag viser, at firmaernes samlede salg eksklusiv energi faldt med 7,4% i april, svarende til 24,7 mia. kr. Det er formentlig det største fald, der nogensinde er blevet registreret i virksomhedernes salg over en enkelt måned. Under finanskrisen faldt salget til sammenligning med 12,1% i hele 2009.

Nyhed

12. juni 2020

Salget er særligt styrtdykket inden for industrien, handel, transport, samt hoteller og restauranter. Bundproppen er hoteller og restauranterne, hvor salget er faldet med henholdsvis 53% i marts og 31% i april. Dermed er salget her faldet med 68% siden februar. Det er et ekstremt voldsomt fald, der tilmed dække over at der er flere hoteller og restauranter, der har mistet hele deres omsætning.

Det ekstreme fald i salget skyldes naturligvis, at store dele af samfundet var delvist nedlukket i april. Dertil har mange danskere også generelt holdt igen med forbruget. Endelige har salget til vores eksportmarkeder haft det ekstremt svært, ikke mindst inden for industrien.

Udsigt til lille bedring ind i maj
Der er dog grund til behersket optimisme i dele af dansk erhvervs. Første fase af den gradvise genåbning blev iværksat den 15. april og er ført videre ind i både maj og juni. Det har giver anledning til en gradvis bedring i salget i en række sektorer. Det gælder særligt inden for handel. Når det er sagt, så ligger omsætningen generelt fortsat på et meget lavt niveau.

Flere virksomheder forventer lang krise
Der er dertil udsigt til, at genåbningen vil løfte salget i et meget forskelligt tempo på tværs af dansk erhvervsliv. Størstedelen af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder regner med at kunne vende tilbage til et normalsalg 1-6 måneder efter genåbningen af samfundet. Men samtidig forventer 4 ud af 10 virksomheder tidligst en normaliseret omsætning mere end seks måneder efter samfundet et genåbnet.

Særlig hotelbranchen er fortsat ekstremt hårdt ramt. Det gælder ikke mindst i København, hvor der fortsat er meget strenge restriktioner. Det betyder de facto, at størstedelen af hotellerne i København i øjeblikket er lukket. Dertil er det meget usikkert, hvordan eksporten vil udvikle sig resten af året. Et hårdt tilbageslag i eksporten kan desværre ikke udelukkes med tanke på det meget markante tilbageslag vi har set på vores eksportmarkeder.

Der er brug for en stor ”sommerpakke” fra regeringen
Dagens dystre tal viser med al tydelighed, at regeringen bør komme med en stor ”sommerpakke” for at sparke gang i forbruget. Det er ekstremt vigtigt for at sikre en så hurtig genopretning af dansk økonomi som overhovedet muligt. Alternativt risikere vi at den nuværende meget høje ledighed bider sig fast og sender dansk økonomi ud i en længere nedtur.

Udbetalingen af de indefrosne feriepenge er allerede på bordet som en mulighed. Her er det vigtigt, at alle pengene blive udbetalt hurtigst muligt. Dertil vil det være oplagt at se på en udvidelses af boligjobordningen til også at inkludere hotel- og restaurantbesøg, der har været hårdest ramt af krisen. En lettelse af afgifterne på grænsefølsomme vare bør også prioriteres. Ikke mindst set i lyset af Tysklands seneste momsnedsættelse.

 

Kontakt

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil