Gemt

Udenlandsk arbejdskraft gavner både i gode og i dårlige tider

Nyhed

20. maj 2020

I de gode tider afhjalp tilgangen af udenlandsk arbejdskraft mangel på arbejdskraft. Under coronakrisen har udenlandsk arbejdskraft trukket en større del af afskedigelserne end den danske. Den udenlandske arbejdskraft er fleksibel, lyder det fra Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer.

Nye beregninger fra Dansk Erhverv viser, at coronakrisen har ramt udenlandsk arbejdskraft hårdere end det danske arbejdsmarked generelt. I marts måned blev der således tabt 1,6% fuldtidsjobs i Danmark samlet set, mens faldet er på hele 3,1% for udenlandske medarbejdere.

”Det største fald ser vi indenfor hoteller og restauranter, hvor 2.400 fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere har mistet jobbet – svarende til et fald på 12,3%. Men også indenfor transport samt bygge og anlæg er faldet stort. Det er bestemt bemærkelsesværdigt, da den store udbredelse af udenlandsk arbejdskraft dermed kan have mindsket de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet i form af stigende ledighed og indkomsttab for danske lønmodtagere. Den store andel af udenlandske arbejdskraft fungerer simpelthen som en slags stødpude, der absorberer en del af stødet fra viruskrisen,” siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer.

Udenlandsk arbejdskraft er fleksibel
Tore Stramer peger på, at den udenlandske arbejdskraft i høj grad er fleksibel. Udlændinge kommer til Danmark i gode tider, når der er ledige jobs, men rejser typisk også hjem igen i de dårlige tider.

”På den måde mindsker den udenlandske arbejdskraft en stigning i ledigheden blandt danske lønmodtagere. Dermed bliver færre danske lønmodtagere alt andet lige ramt af ledighed og indkomsttab, hvilket også trækker i retning af at mindske jobusikkerheden. Det understøtter en mere stabil udvikling i privatforbruget og dermed dansk økonomi. Det betyder så også, at de offentlige finanser bliver belastet i et mindre omfang,” siger Tore Stramer.

Den udenlandske arbejdskraft er dermed også en stor gevinst for dansk økonomi i både opgangs- og nedgangstider.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef