; ;
Gemt

Dansk Erhverv arbejder videre for mere nødhjælp til erhvervslivet

13. marts 2020

Fredag har været endnu en begivenhedsrig dag. Dansk Erhverv opfordrer regeringen til midlertidig lønkompensation, og så fraråder Udenrigsministeriet nu alle ikke-nødvendige rejser til resten af verden.

I løbet af ugen er regeringen kommet med flere fornuftige tiltag til at understøtte dansk erhvervsliv i forbindelse med corona-krisen. Men selvom krisen først lige er begyndt, er konsekvenserne allerede voldsomme for virksomheder og lønmodtagere. Derfor kom Dansk Erhverv i dag med en kraftig opfordring til regeringen om at indføre lønkompensation for ansatte i de virksomheder, som er særligt hårdt ramt.

”Vi anbefaler simpelthen midlertidig lønkompensation, så virksomhederne kan holde hånden under danske arbejdspladser i denne nødsituation. Alternativet er desværre mange afskedigelser, da virksomheder i særligt udsatte brancher allerede har fået halveret deres indtjening eller mere,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen gik senere på dagen ud og kom med samme opfordring. Fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lyder det, at regeringen allerede er i gang med at diskutere forskellige modeller med arbejdsmarkedets parter.

Det meste af verden i orange
Sidst på eftermiddagen ændrede Udenrigsministeriet sin rejsevejledning til hele verden til ”orange” for at forebygge yderligere smitte i Danmark. Når Udenrigsministeriet vurderer, at et rejsemål er ”orange” betyder det, at de fraråder alle ikke-nødvendige rejser. Det er meget alvorligt for rejsebranchen og økonomiske tiltag er nødvendige nu, er vurderingen fra Dansk Erhverv.

Den nye rejsevejledning betyder, at danske rejsebureauer, rejsearrangører og Københavns Lufthavn får brug for akut hjælp.

”Vi bakker naturligvis op om myndighedernes vurderinger, men vi må samtidig sige, at dette betyder, at en hel branche bliver bragt på randen af konkurs. Arbejdspladser går tabt og store værdier mistes, hvis der ikke handles. Vi mener blandt andet, at der hurtigst muligt bør åbnes for lønkompensation og dækning af tilbagebetalinger for aflyste rejser,” siger Brian Mikkelsen. 

Der er et meget presserende behov for fuld statslig dækning af rejsebureauernes tilbagebetalinger til det stigende antal kunder, der heldigvis følger myndighedernes anvisninger om ikke at rejse ud af Danmark til de lande, der er ramt af rejseforbud. Dertil vil der være behov for en række specifikke tiltag, der kan hjælpe de mest udsatte brancher, særligt turisme- og oplevelsesindustrien, mener Brian Mikkelsen.

Aftale med 3F
Endelig har Dansk Erhverv og 3F indgået en aftale om, at medarbejdere kan hjemsendes i hotel- og restaurationsvirksomheder uden løn. Aftalen er lavet på baggrund af corona-krisen. Ifølge aftalerne skal virksomhederne ikke betale løn for de timer, som medarbejderne er hjemsendte. Når forholdene normaliseres, skal medarbejderne genoptage deres arbejde. Organisationsaftalen gælder indtil videre til 29. marts 2020. Organisationerne vil fremadrettet overveje, om eventuel forlængelse skal indgås.