Gemt

Der er alt for få kvinder i tech: Minister vil have talenterne i spil

06. marts 2020

Der er brug for et opgør med mulige diskriminerende algoritmer og gamle normer, der dikterer uddannelsesvalg og skaber ulighed. Det mener uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Kvinder er stærkt underrepræsenterede i tech-industrien i Danmark, og det er både et problem for virksomhederne og for ligestillingen.

Ifølge uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal vi gøre langt mere for at få ”alle talenterne i spil.”

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Dansk Erhverv.

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan for, at de her tal kommer til at se anderledes ud. Det skal være lige så normalt for en pige at gå tech-vejen, som det er for en dreng,” siger hun.

Tallene taler deres tydelige sprog. Kun hver fjerde medarbejder i it-sektoren er en kvinde, og på it-uddannelserne udgør kvinderne kun 20 procent. 

Men hvorfor er det overhovedet et problem? Skal piger og drenge ikke have lov til at vælge den uddannelse, der tiltaler dem mest? 

”Det er både et problem, fordi det er et udtryk for, at de normer, vi har, stadig gælder. Der forventes én ting af drenge og én ting af piger. Derfor er der ikke et reelt frit valg for at skulle vælge, hvad de vil. Det forventes, at kvinder er mere til omsorgsfag, og at drenge er mere til teknik,” siger ministeren.

Diskriminerende algoritmer

Med den teknologiske udvikling, hvor algoritmer og kunstig intelligens spiller en større og større rolle i vores samfund, kan manglende diversitet også skabe helt nye udfordringer. Hvis en algoritme vurderer ny data, med udgangspunkt i data fra mænd, kan kvinder hurtigt blive sorteret fra i eksempelvis ansættelsesprocesser.

”Det er også en udfordring, fordi teknologi fylder så meget i vores hverdag lige nu. Hvis det kun er udviklet af ét slags menneske, så bliver det skævt og diskriminerende. Når det er ude i alle hjørner af vores hverdag og vores samfund, så kan vi ikke være bekendt, at det ikke repræsenterer os alle sammen,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Vigtigt med rollemodeller

Netop kvinder i tech var i fokus fredag, to dage inden kvindernes internationale kampdag, hvor Dansk Erhverv, IT-Branchen og Women in Tech slog dørene op til Børssalen til arrangementet Kvindernes Internationale Techdag.

Her var Ane Halsboe-Jørgensen blandt hovedtalerne, og hun mener, at det nu er tid til at finde løsningen, i stedet for at tale om problemet. Det er dog en bredere palette af kneb, der skal tages i brug, hvis flere kvinder fremover skal vælge it-vejen.

”Vi løser det ikke ved at pege én ting ud. Vi skal have det store perspektiv på,” siger hun og peger bl.a. på, at det er vigtigt, at kvinder har rollemodeller at spejle sig i.

”For hver kvinde, der sætter sig i en direktørstol i en tech-virksomhed, er der flere, der følger efter,” siger hun.

Herudover er det vigtigt at gribe ind langt tidligere i børn og unges liv, for at ændre på normerne.

”Alle er forskellige. Hvis vi kan komme tætter på at nedbryde de normer, så drenge, der vil omsorg, og kvinder der vil teknik, kan gå de veje, så er der løst et problem,” siger hun.

Selvom gabet er stort blandt kønnene i it-branchen, bliver det kun større på ledelsesniveau i sektoren.

Ifølge Danmarks Statistiks brancheopgørelse er der i branchen Information & Kommunikation, hvor it og tech indgår, ansat 29 procent kvinder. På mellemlederniveau falder tallet til 21 procent og i direktionerne er det 9 procent, der er kvinder.

Gode råd

Dansk Erhverv har i samarbejde med The Diversity Council udarbejdet en pjece med 11 gode råd til at få mere diversitet i topledelsen. Den kan du læse her.

Blandt rådene er:

  • Overvej at anonymisere navne på ansøgninger og CV’er til ledelsesstillinger.
  • Stil krav om en vis andel af kvindelige kandidater, når I laver jeres bruttoliste over mulige kandidater til en stilling – også ved brug af rekrutteringsbureauer.
  • Skab mentor- og sponsorordninger internt i virksomheden, hvor fremtidige ledere kan søge råd, erfaringer og inspiration.