; ;
Gemt

Nye tal: Sådan påvirker coronavirussen danske netbutikker

12. marts 2020

6 ud af 10 virksomheder er ramt på salg eller logistik, viser nye tal fra FDIH, som følger corona-situationen tæt.

FDIH har indsamlet data fra danske netbutikker i perioden fra onsdag d. 11. marts til torsdag d. 12. marts. 

Den foreløbige konklusion er, at 60 af de adspurgte virksomheder er negativt påvirkede på enten salg eller logistik.  

Ser vi på salget, mærker flertallet af de danske netbutikker endnu ikke den store forskel, mens 11 % har fremgang og over en tredjedel er ramt på salget i mere eller mindre grad.  

Det er dog vigtigt at bemærke, at vi har bedt netbutikkerne forholde sig til de sidste 14 dage. Tallene viser således, hvordan det gik før statsministerens pressemøde onsdag aften. 

Det er stadig meget tidligt i forløbet, som statsministeren også sagde. Derfor må vi forvente, at endnu flere virksomheder bliver påvirket i den kommende tid, siger Niels Ralund, som har været i kontakt med flere medlemmer. 

”Mange giver udtryk for, at det kan blive rigtig alvorligt, fordi deres salg allerede er meget negativt påvirket, og samtidig er der også pres på både leveringen og medarbejderne. 

FDIH’s tal viser også, at omni-channel-virksomhederne er lidt hårdere ramt end de rene netbutikker. 

Vi har ikke nok besvarelser til at vurdere, hvordan hver enkelt branche er påvirket, men vi ved, at de digitale dagligvarebutikker og apoteker melder om markant fremgang, mens eksempelvis rejse- og tøjbutikkerne er hårdt ramte. Det er dog vigtigt at understrege, at de netbutikker, der melder om fremgang, ikke går rundt og jubler – alle ved, at det er en meget alvorlig situation,” siger Niels Ralund. 

Det er ikke kun salget, der kan blive påvirket. Forsyningskæderne kan også blive så pressede, at det påvirker lagerbeholdningen. Det har allerede ramt flere virksomheder – særligt hvis varerne skal hjem fra Kina. 

”Og så kan virksomhederne også blive ramt på eksporten i takt med, virussen breder sig og flere lande tager drastiske midler i brug. Det er for tidligt at spå om, men det kan få meget alvorlige konsekvenser,” siger Niels Ralund. 

Brug for politisk håndsrækning 

FDIH er i tæt kontakt med Dansk Erhverv, som har dialogen med politikerne i øjeblikket. Vi har blandt andet givet udtryk for, at det er vigtigt, at politikerne husker alle virksomheder, når der bliver diskuteret hjælp. 

Det er fornuftigt, at regeringen blandt andet kigger på at udsætte moms- og skattebetalinger. Det vil også hjælpe, hvis man kan give sygedagpenge fra første dag, hvis nogle medarbejdere bliver smittet med corona, og samtidig give virksomhederne refusion i samme periode,” siger Niels Ralund 

Virksomhederne tager forbehold

For at minimere risikoen for smittespredning har mange virksomheder taget forskellige forbehold. Det handler blandt andet om at lave nye vagtplaner uden overlap, indrette kontorer så hver afdeling er isoleret og lade medarbejdere arbejde hjemme.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fdih.dk

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Simon Bjerremann

Chefkonsulent
Digital Handel

Niels Ralund

E-handelsdirektør
Medarbejderprofil
Digital Handel

Carsten Rose Lundberg

Fagchef for digital handel
Medarbejderprofil