Gemt

Coronakrisen har ramt København og Tårnby benhårdt

23. september 2020

Siden februar er 16.900 fuldtidsjobs tabt i København og Tårnby. Det svarer til, at fire ud af ti tabte jobs på landsplan er sket i netop de to kommuner. Dansk Erhverv kalder på handling.

Coronakrisen har medført massive jobtab i Danmark. Således er godt 42.000 jobs tabt i hele landet, og af dem er hele 16.900 tabt i København og Tårnby. To kommuner tegner sig altså for fire ud ti tabte jobs.

”Forklaringen er åbenlys i forhold til, at Københavns Lufthavn ligger i Tårnby Kommune, og luftfartbranchen har været den hårdest ramte branche overhovedet. Når vi taler om København, så er det turisme, oplevelse, restauranter og caféer, natteliv og så videre, der har måtte se sommerens indtjening næsten forsvinde pist væk som følge af restriktioner så som seks-dages-reglen, indskrænkede åbningstider og lignende. Og så er det slet ikke slut endnu. For vi har netop fået nye restriktioner i København, og ingen ved af gode grunde, hvordan smittetallet og restriktionerne udvikler sig i de kommende måneder. Så København og Tårnby er altså de kommuner, som er hårdest ramt, og det er også de kommuner, hvor udsigten til genopretning er længst,” siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Behov for handling
På den baggrund er det vigtigt, at der kommer hjælp til netop de to kommuner, som altså er hårdest ramt.

”Nu og her er udfordringen likviditet. Der er behov for at understøtte likviditeten hos de ramte virksomheder. Det ville også være en rigtig god idé, hvis der blev sat massivt ind i forhold til testning og hurtigere svartider i København. Det vil øge trygheden, som igen vil få danskerne til at bruge flere penge. Endelig ville det gøre godt at få frigivet de sidste indefrosne feriepenge, så vi kan få stimuleret forbruget yderligere. På den lidt længere bane skal vi have gang i en god genstart, der særligt tilgodeser de allerhårdeste brancher og områder,” siger Tore Stramer.

København er dansk økonomis vækstmotor
Tore Stramer påpeger, at det er en bekymrende udvikling for hele Danmark, at coronakrisen har ramt hovedstaden så hårdt.

”Hovedstaden er et økonomisk knudepunkt, der har stor betydning for den samlede økonomiske udvikling i Danmark. Hvis væksten i Københavns by og omegn eksempelvis bliver halveret, skal væksten i resten af landet tilsvarende øges med knap 40 pct. for at fastholde en uændret økonomisk vækst i dansk økonomi. Det illustrerer, at det stiller store krav til væksten i resten af Danmark, hvis væksten i og omkring København aftager over en periode. Hvis det ikke var for Københavns by og omegn, ville BNP pr. indbygger i Danmark i teorien være 15 pct. lavere. Det svarer faktisk til 54.000 kr. pr. indbygger,” siger Tore Stramer.

Viruskrisen gør ekstra ondt i København og Tårnby

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil