; ;
Gemt

Radiobotics vinder Dansk Erhverv-prisen 2020

Iværksættervirksomheden Radiobotics, der arbejder med at automatisere røntgenbillede diagnostik, er blevet hædret med Dansk Erhverv-prisen på 100.000 kr.. Prisen blev overrakt af H.K.H. Kronprins Frederik på Dansk Erhvervs Årsdag.

Dansk Erhvervs Årsdag 2020 - Af Kristian Kongensgaard

Iværksættervirksomheden Radiobotics, der arbejder med at automatisere røntgenbillede diagnostik, er blevet hædret med Dansk Erhverv-prisen på 100.000 kr.. Prisen blev overrakt af H.K.H. Kronprins Frederik på Dansk Erhvervs Årsdag.

 

Patienter og medarbejdere i sundhedsvæsenet vil på sigt få exceptionel stor gavn af det analyseprodukt, som den handlekraftige danske iværksættervirksomhed Radiobotics udvikler.

Det drejer sig om en vision om en ny algoritme til hospitaler til at automatisere diagnostik, baseret på kunstig intelligens. Teknologien kan effektivisere arbejdsgange og dermed reducere ventetid og fejldiagnoser. Sundhedsvæsenet kan spare meget manuelt arbejde og frigøre mange personaleressourcer med dette redskab. Det er meget positivt, idet der er global mangel på radiologer inden for netop dette speciale.


Iværksættervirksomheden Radiobotics blev på Dansk Erhvervs Årsdag i Øksnehallen i København hædret med organisationens nystiftede pris. Med Dansk Erhverv-prisen fulgte en statuette og 100.000 kr., der blev overrakt af H.K.H. Kronprins Frederik. På billedet ses fra venstre, efter Kronprinsen, de fire co-founders i Radiobotics, henholdsvis COO Stine Mølgaard Sørensen, CTO Pavel Lisouski, CSO Martin Axelsen og CEO Mads Jarner Brevadt. Yderst til højre står Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, og formand, Jens Mathiesen. (Foto: Peter Nørby).

 

Derfor har Dansk Erhverv besluttet at hædre life science-virksomheden med organisationens nystiftede pris på 100.000 kr..

Dansk Erhverv-prisen blev overrakt af H.K.H. Kronprins Frederik på Dansk Erhvervs Årsdag.

Få noget fra hånden og få Dansk Erhverv-prisen

Organisationen har indstiftet prisen for i år at hylde handlekraftige iværksættervirksomheder. I en tid med helt ekstraordinære udfordringer for samfundet er der mere end nogensinde brug for iværksætternes virkelyst, innovationsånd og beslutsomhed. For at blive nomineret skulle virksomhederne have fået noget fra hånden. For eksempel ved at skabe arbejdspladser, vækst eller finde en unik løsning på en udfordring i samfundet.

Statsminister Mette Frederiksen i samtale med de fire stiftere af Radiobotics.

 

Produktet gavner den enkelte dansker

I begrundelsen for at hædre Radiobotics peger Dansk Erhverv netop på, at der er tale om en handlekraftig virksomhed, der gør udfordringer til muligheder. Radiobotics går foran og viser, hvordan startups kan skabe værdifuldt samarbejde med offentlige institutioner - ikke kun i Danmark, men også Europa og USA.

”Radiobotics er i den grad med til at løse en af vores samfundsudfordringer. Virksomheden har med moderne teknologi sat spørgsmålstegn ved status quo og skabt innovation. Dens produkt gavner den enkelte dansker, men er også gearet til den helt store verdenssucces,” hedder det.

På vej til USA

Radiobotics blev stiftet i 2017 og har i dag 16 ansatte. Virksomheden er CE-godkendt til at sælge til hospitaler i hele Europa og har indgået en banebrydende databehandleraftale, som giver adgang til patientdata i Danmark.

Derudover planlægger Radiobotics at ekspandere til Texas, idet virksomheden er blevet udvalgt til at deltage i et accelerator-program ved verdens største medical center, Texas Medical Center. Inden udgangen af 2020 regner Radiobotics med at blive klar til at ansøge de amerikanske sundhedsmyndigheder om at få godkendt produktet.

Den aldrende befolkning øger behovet

Potentialet i Radiobotics analyseprodukt understreges af, at samtidig med den verdensomspændende mangel på radiologer vokser antallet af medicinske billeder hurtigt i takt med den aldrende befolkning. Det medfører endnu længere ventetider for patienter og øger fejlraten.

Virksomheden er stiftet af CEO Mads Jarner Brevadt, CSO Martin Axelsen, CTO Pavel Lisouski og COO Stine Mølgaard Sørensen.

Prisen giver anerkendelse og troværdighed

Hvad betyder prisen for Jer?

”Det er en anerkendelse, som bygger oven på det, vi indtil nu har opnået, og som dermed også styrker grundlaget yderligere for Radiobotics videre udvikling. Ny sundhedsteknologi er en krævende disciplin, fordi der er meget, man skal bevise og have godkendt, inden det kan komme på markedet. Som iværksættervirksomhed har vi brug for troværdighed, og det kan en sådan pris også bidrage til,” siger Stine Mølgaard Sørensen.

Radiobotics har indtil nu rejst 30 millioner kr. i både private og offentlige investeringer, blandt andet fra EU og den danske innovationsfond. Inden for de næste 7 måneder skal virksomheden rejse yderligere 30 millioner kr.. Stine Mølgaard Sørensen vurderer, at mulighederne især vil være tilstede i Storbritannien og USA.

Vi er ikke alene på markedet, og det passer os fint

Hvordan ser konkurrenceforholdene ud for Radiobotics?

”Vi er heldigvis kommet tidligt i gang på dette marked. Men vi er ikke alene, og det passer os fint, for det bestyrker os i, at der er noget at komme efter. Vi har fået de første godkendelser og skal valideres yderligere i markedet. Det kommercielle gennembrud er ikke nået endnu, vi mangler stadig at bevise den sidste del.”

Virksomheden kan og vil blive i Danmark

Kan Radiobotics forblive en danskbaseret virksomhed med alle de tråde, I knytter internationalt?

”Det er jeg overbevist om. Sundhedsteknologisk er Danmark et af de førende lande, og vi har vildt dygtige studerende og radiologer. Det har også betydning for vores muligheder for at rekruttere medarbejdere med de ønskede kompetencer. Forskning og udvikling på et højt niveau i Danmark vil også gøre os mere afhængige af at have udgangspunkt herhjemme, og så være etableret med salgskanaler på de enkelte markeder.”

Hvordan skal I fejre Dansk Erhverv-Prisen?

”Med en gin & tonic til hele det hårdtarbejdende team.”

Dansk Erhverv-prisen

For at komme i betragtning til prisen i år skulle virksomheden være under 5 år, og i bedømmelsen blev der lagt vægt på følgende:
  • Den skal have leveret ekstraordinære, konkrete resultater.
  • Den skal have potentiale for vækst og eventuel international skalering.
  • Den skal bidrage, eller have potentiale for at bidrage, væsentligt til samfundet.