Gemt

COVID-19: Her er de opdaterede retningslinjer for serveringssteder

19. april 2021

Onsdag den 21. april åbnes der for både indendørs- og udendørsservering, men med forskellige regler, fremgår det af Erhvervsministeriets nye retningslinjer.

I denne uge kan restauranter, caféer, barer og værtshuse igen slå dørene op for både spisende og drikkende gæster, hvad enten de vil sidde ude eller inde.

Det sker i forlængelse af, at et bredt politisk flertal af Folketingets partier har besluttet at fremrykke genåbningen af indendørsservering fra den 6. maj til onsdag den 21. april. Dermed bliver både indendørs- og udendørsservering åbnet i indeværende uge.

I Erhvervsministeriets opdaterede retningslinjer er der imidlertid forskellige regler for henholdsvis indendørs- og udendørsservering.

Intet arealkrav udendørs
For udendørsservering vil der ikke være krav om coronapas eller noget arealkrav, mens der for indendørsservering vil være krav om coronapas og et midlertidigt krav om forudgående bordbestilling. Helt konkret betyder det, at gæster på indendørsserveringssteder skal reservere et bord mindst 30 minutter før ankomsten.

Mindst 2 m2 for siddende gæster indendørs
Serveringssteder må åbne indendørs, hvis de kan opfylde et arealkrav på mindst 2 m2 for hver siddende gæst og mindst 4 m2, hvis gæsterne ikke sidder ned. Det svarer til de krav, der var, inden serveringsstederne blev lukket ned i december 2020.

Restauranter, caféer mv. får lov til at holde åbent til kl. 23 - dog med sidste udskænkning af alkohol kl. 22.

Efterlader mange virksomheder på perronen
Dansk Erhvervs chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Lars Ramme Nielsen, er glad for den fremrykkede genåbning:

”Men det er noget skidt, at gæster skal reservere bord en halv time før ankomst. Det efterlader fastfoodbranchen, motorvejsrestauranter og alle andre virksomheder, der ikke har bookingsystemer, fordi de lever af impulsive gæster, på perronen. Derfor bør kravet om bordreservation omstødes. Vi er glade for at erfare, at de fleste af Folketingets partier er enige heri,” siger han.

Her er et link til myndighedernes detaljerede Retningslinjer for serveringssteder.

Serveringssteder mv. kan dog fortsat blive ramt af lokale nedlukninger i kommuner, hvor smitten er for høj.

Kompensationsordninger er fortsat åbne
Det er fortsat muligt at søge hjælp fra de generelle kompensationsordninger til og med den 30. juni 2021. Det betyder, at virksomheder og selvstændige med en omsætningsnedgang på mindst 30 procent kan få hjælp.

Der er desuden mulighed for, at virksomheder, der tidligere har været lukket ned, kan forblive lukket, hvis de vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at åbne. De vil kunne modtage op til 90 procent i kompensation for de faste udgifter, og 90 procent af den tabte omsætning i selvstændigordningen.

Virksomhederne kan også fortsat benytte sig af den generelle lønkompensationsordning, hvor der kan søges om kompensation for 75 procent af lønnen for funktionærer og 90 procent af lønnen for ikke-funktionærer, dog maksimalt 30.000 kr. om måneden.

Mere information
Se Virksomhedsguiden.dk eller kontakt Erhvervsstyrelsens hotline på telefon: 72 20 00 34.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil