Gemt

Udenlandske netbutikker opkrævet 139 mio. kr. for manglende momsbetaling

06. april 2021

2 ud af 3 udenlandske netbutikker havde ikke afregnet den moms, de skulle. Det viser en ny kontrol fra Skattestyrelsen, som Dansk Erhverv længe har kæmpet for. Der er fortsat brug for øget kontrol, understreger Dansk Erhverv.

Der er rod i momsbetalingen hos en meget stor del af de udenlandske netbutikker, der sælger til danske forbrugere og dermed er i direkte konkurrence med danske virksomheder. Det viser en ny kontrol fra Skattestyrelsen, som har tjekket momsbetalingen hos 282 udenlandske netbutikker i perioden 2016 til 2018.

189 af virksomhederne havde rod i betalingen, og flere var slet ikke momsregistreret i Danmark. Derfor har de nu fået en regning på i alt 139 mio. kr.

Regningen kommer, efter at Skattestyrelsen med tilladelse fra Skatterådet har fået adgang til pengeinstitutternes oplysninger om danske forbrugeres betaling til udenlandske netbutikker. Det træk vækker glæde i Dansk Erhverv, som vurderer, at momsunddragelsen fra udenlandske netbutikker løber op i mindst en halv milliard kroner.

”Vi har længe kæmpet for, at netop det værktøj blev taget i brug. Det er meget effektivt, og omkostningerne tjener sig hurtigt ind igen. Det er godt for statskassen og de danske virksomheder, at Skattestyrelsen bruger det," forklarer Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.

Hun opfordrer Skattestyrelsen til at fortsætte og øge kontrollen.

”Vi mener problemet er stort. Der er stadig udenlandske netbutikker fra 3. lande, der markedsfører sig med ”momsfri garanti” eller europæiske virksomheder, som sælger til den lave momssats i deres eget hjemland, selvom de er langt over fjernsalgsgrænsen.”

Fokus på 2019 og 2020
Den opfordring vil Skattestyrelse følge. Styrelsen tager nu fat på de udenlandske netbutikkers momsbetaling i perioden 2019 og 2020, hvor regningen forventes at blive endnu større på grund af den eksplosive vækst i forbruget på nettet.

”Det er positivt og fører forhåbentligt til mere fair konkurrencevilkår for de danske virksomheder, at kontrollen  får opfanget de virksomheder, der bevidst snyder, og dem, som bare ikke har styr på reglerne,” siger Lone Rasmussen.

Netbutikker uden for EU skal betale dansk moms, hvis pakkens værdi overstiger 80 kr. Netbutikker fra EU har pligt til at lade sig momsregistrere og afregne dansk moms af deres salg, såfremt de overstiger en omsætningsgrænse på 280.000 kr. Fra 1. juli i år træder nye momsregler i kraft i hele EU. Det betyder, at momsbagatelgrænsen for netbutikker uden for EU fjernes helt, og at netbutikker inden for EU kun må sælge for i alt ca. 75.000 til andre lande, før de skal betale moms til forbrugerens hjemland.

Kontakt os

Digital Handel

Niels Ralund

E-handelsdirektør
Medarbejderprofil