Gemt

Her er Dansk Erhvervs ønsker til de kommunale budgetforhandlinger

17. august 2021

Med få måneder til årets kommunalvalg, er det med særlig stor spænding, at landets byrådsmedlemmer møder ind til budgetforhandlingerne. Spillet om de kommunale budgetter må, som altid op til et valg, forventes at handle om flere penge til drift.

Fra Dansk Erhvervs side håber vi også, at politikerne vil prioritere prisgennemsigtighed, mere konkurrenceudsættelse og en større satsning på det grønne område. Hvordan det kan gøres, giver vi her tre konkrete bud på.

 

Gennemsigtige priser skaber bedre værdi for pengene
En tilbagevendende udfordring i det kommunale landskab, har været fejlagtig prissætning af ydelser, særligt på ældreområdet. Her fastslår en ny en ny dom, at kommuner skal kunne dokumentere deres priser på plejeydelser. I den konkrete dom er Brønderslev Kommune blevet pålagt at efterbetale 5 millioner kroner til den private virksomhed Blæksprutten, fordi kommunen ikke kunne dokumentere sin prisfastsættelse.

Den helt store taber ved de kunstigt lave priser, er dog borgerne, som skal leve med de konkrete serviceforringelser. Derfor opfordrer vi kommunerne til at tage fat i udfordringen. I budgettet kan dette konkret gøres ved at kræve, at alle fremtidige priser beregnes på baggrund af OECD’s retningslinjer for prissætning. På denne måde har den enkelte kommune mulighed for at gå forrest og sikre borgerne en bedre værdi for skattekronerne, og kommunen undgår samtidig at skulle efterbetale store beløb til private leverandører.

Sæt skub i konkurrenceudsættelsen
På trods af, at dansk økonomi ser bedre ud, falder andelen af udbudte opgaver til private virksomheder for tredje år i træk. Det kan konstateres efter offentliggørelsen af årets IKU-tal, der er kongetallet for konkurrenceudsættelse i kommunerne. Her falder gennemsnittet i kommunerne med 0,2 procent, hvilket vil sige at der i 2020 blev konkurrenceudsat for 0,7 milliarder kroner mindre end året før.

Udviklingen er ærgerlig, da vi står med historiske muligheder for at styrke det offentlig-private samarbejde. Det skyldes ikke mindst de positive erfaringer under Covid-19, hvor det offentlige og private, på trods af svære betingelser for begge parter, fandt sammen i et effektivt samarbejde om bl.a. værnemidler, rengøring og tests.

Derfor håber vi, at de enkelte kommuner vil turde sætte selvstændige mål om at øge konkurrenceudsættelsen i løbet af de kommende år. Arbejdet med at styrke konkurrenceudsættelsen, kan passende foregå i regi af den nye OPS-enhed, hvor det bliver muligt for kommunerne at dele erfaringer om de gode udbud og samarbejder. En mulighed, der bør udnyttes til at sætte skub i konkurrenceudsættelsen på lokalt niveau.

Kommuner må gå forrest med grønne indkøb
Fra Dansk Erhvervs side, har flere grønne indkøb længe været en af de helt store prioriteter. Med indkøb for godt 100 milliarder kroner årligt, spiller kommunerne en central rolle som katalysator for den grønne omstilling gennem flere klimavenlige og bæredygtige indkøb.

Vi havde håbet, at regeringens strategi for offentlige indkøb ville være et skridt i den rigtige retning. Desværre rummede den primært symbolpolitiske tiltag, som for eksempel kødfrie dage i offentlige kantiner. Vi havde hellere set, at regeringen satsede målrettet på kompetenceudvikling af offentlige indkøbere, så de ville få de rette værktøjer til at vælge de grønne løsninger.

Derfor opfordrer vi kommunerne til at tage udfordringen op i forbindelse med årets budgetter, og drive den grønne omstilling på lokalt niveau. Det kan blandt andet være ved at udnytte udbudslovens rammer for fleksible udbud, og lade leverandørerne konkurrere på evnen til at levere den grønneste løsning til prisen. En model, som et flertal af Dansk Erhvervs medlemmer, allerede sidste år, meldte sig klare til.

Vi har fuld forståelse for, at det i den enkelte kommune er mere oplagt at lave et valgbudget, hvor der udelukkende deles penge ud. Alligevel håber vi, at flere kommuner vil gribe muligheden og bruge årets budgetter til at sikre langsigtet perspektiv på mere og grønne værdi for pengene.

Kontakt

Offentlig-privat samarbejde

Morten Jung

Branchedirektør for OPS
Medarbejderprofil