Gemt

Finanslovsforslag mangler fokus på arbejdskraft

30. august 2021

Regeringens udspil til en finanslov for 2022 mangler fokus på det akutte behov for arbejdskraft. Desuden mangler der et nødvendigt løft af virksomhedernes rammevilkår, lyder det fra Dansk Erhverv.

 

Danmark står overfor markant vækst, melder Økonomisk Redegørelse fra regeringen. Baggrunden er et coronapræget 2021, men hvis potentialet for vækst skal indfries, så kræver det, at virksomhederne har den nødvendige arbejdskraft og de rigtige rammevilkår. Netop de elementer bliver ikke adresseret i regeringens netop fremlagte forslag til finansloven for 2022.

”Det er ærligt talt skuffende, at regeringen ikke kommer med bud på, hvordan det helt store problem for erhvervslivet og dermed også for samfundet skal løses. Helt nye tal viser for eksempel at fire ud af fem hoteller mangler arbejdskraft. Manglen bliver stadig værre og rammer bredere og bredere. Når virksomhederne ikke kan få de rigtige medarbejdere, så kan de heller ikke følge med ordrerne. Og så går Danmark glip af vækst, velstand og arbejdspladser. Der er behov for at se på antallet af offentligt ansatte, som er steget markant på det seneste. Det skal ned, for når en person arbejder i det offentlige, så står vedkommende ikke til rådighed for det private,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv foreslår bl.a. en sænkelse af beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft, at reducere dimittendsatsen for nyuddannede og at fjerne modregningen i folkepensionen.

Styrk virksomhedernes rammevilkår
Brian Mikkelsen noterer sig desuden, at finanslovsudspillet mangler fokus på virksomhedernes rammevilkår på en række andre punkter.

”Hvis vi skal udvikle, sikre innovation og forske i verdensklasse i Danmark, så skal virksomhederne have bedre rammevilkår, end det er tilfældet i dag. Konkret er der forsknings- og udviklingsfradraget på 130 procent, som i dag er tidsbegrænset til 2022. Forskning og udvikling kræver langsigtet planlægning, og skal vi tiltrække udenlandske investeringer, så skal erhvervslivet vide, hvad de har at holde sig til. Derfor haster det med at gøre fradraget permanent,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen tilføjer, at hvis Danmark skal i mål med klimaambitionerne på en mest omkostningseffektive måde, er det afgørende, at regeringen hurtigst muligt lander en ambitiøs klimaaftale for landbruget, og at efterårets forhandlinger om en grøn skattereform munder ud i en høj, ensartet grøn CO2-afgift, som dækker hele samfundsøkonomien.

Læs ”Dansk Handlekraft 2025”

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef