Gemt

Corona lægger igen gift ud for oplevelseserhvervene

07. december 2021

Smittesituationen lægger fornyet pres på de virksomheder, der lever af at underholde, samle og flytte folk. Dansk Erhverv forventer, at det økonomiske sikkerhedsnet under de ramte virksomheder bliver udvidet.


Hoteller, restauranter, musik- og kulturvirksomheder kan se en direkte sammenhæng i ordrebøger og i kassen, efterhånden som smittetallene stiger, myndighederne advarer og usikkerheden vokser.

Dansk Erhverv har på baggrund af informationer fra medlemmer løbende opdateret myndighederne om situationen og forventer, at det økonomiske sikkerhedsnet under virksomhederne bliver udvidet, så det matcher situationens alvor.

Øget nervøsitet blandt kunderne

”Med den sydafrikanske variant omikron i fremmarch er der desværre dårligt nyt fra flere af vores medlemsvirksomheder, der melder om øget nervøsitet blandt kunderne. Der er ikke kun tale om annulleringer af juleaktivitet. Også konferencer droppes. Meldingen fra markedet er nervøsitet for aflysninger i løbet af vinteren, og at mange kunder venter med arrangementer til foråret,” siger markedschef Lars Ramme Nielsen, Dansk Erhverv.

Han er kritisk over, at selv om der ikke er restriktioner, så indfører mange institutioner og skoler egen justits. Det har store konsekvenser for forskellige kulturelle tilbud målrettet børn, forældre og bedsteforældre, og det medfører betydelige annulleringer og tab i oplevelsesøkonomien. Dansk Erhverv henviser til, at man godt kan afholde for eksempel en julefrokost på arbejdspladsen eller på et hotel, da det ikke falder ud af tråd med de generelle anbefalinger.

Kompensationen bør forlænges til 1. kvartal 2022

”Både den faldende efterspørgsel og de risici, der er forbundet med de skærpede isolationsregler for nære kontakter til smittede med den nye corona-variant, omikron, er problematiske. Karantæne i tredje led kan ende med at lukke hele arbejdspladser ned. Her er særligt virksomheder i turisme- og oplevelsesøkonomien også spændt hårdt for, blandt andet på grund af mangel på arbejdskraft og begrænset robusthed efter 21 måneder med corona,” påpeger Lars Ramme Nielsen og tilføjer:

”Under alle omstændigheder er det afgørende, at kompensationen skal være forberedt og på plads først. Vi mener, at kompensationen bør forlænges til 1. kvartal 2022, referenceperioderne bør gøres mindre firkantede, og kravene til omsætningsnedgang bør nedjusteres fra 45 til 30 procent.”

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil